Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća rakija
  • 23.01.2021. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Neštin, Bačka Palanka

Dobra rakija nastaje od zrelog voća, a kvalitet potvrđuju nagrade

Proces proizvodnje prirodnih rakija traži stalni nadzor i kontrolu, a ključ uspeha dobre rakije je kvalitetno voće.

Foto: Zoran Ramljak
  • 583
  • 188
  • 0

Zoran Ramljak iz Neština od 2006. godine puni burad pravom domaćom rakijom. Okružen pitomim, rodnim voćnjacima i vinogradima, kako sam kaže, jednostavno je bio usmeren na ovaj posao i godinama unazad odabira najkvalitetnije jabuke, kruške, šljive, grožđe i uz mnogo znanja i iskustva proizvodi rakije koje su ocenjene vrednim priznanjima.

Godinama je učio na svom gazdinstvu između gajbi voća, muljača, kazana i buradi, a svojevremeno je završio kurs obuke kod čuvenog profesora Ninoslava Nikićevića sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, jednog od najuglednijih i najtraženijih stručnjaka u ovoj oblasti te tako stekao fundamentalna saznanja o tehnološkom procesu proizvodnje rakija.

"Proizvodim rakije od jabuke, kajsije, kruške, dunje, šljive, a pravim i lozovaču. Nemam dovoljno sopstvenih sirovina te voće godinama otkupljujem od ovdašnjih proizvođača", kaže Ramljak i dodaje da je prošle godine u Neštinu zabeležen odličan rod kruške, ali je zato kajsija zbog mraza slabo rodila te ju je nabavljao od proizvođača iz Šida, a šljivu, takođe zbog slabog roda kupovao je iz čačanskih voćnjaka.

Kad nema dovoljno sirovina, nabavlja je od proizvođača

Jabuku nabavlja u vreme berbe ali i iz hladnjača tokom marta.

Bira samo najkvalitetnije zrelo voće što je i najznačajniji preduslov za dobru rakiju. Često je u pitanju rukom brano voće koje nije ležalo na zemlji, koje berači odmah sa grane slažu u gajbe. Rukovodi se principom da ono što nije za jelo nije ni za preradu.

Proces proizvodnje rakija traži stalni nadzor i kontrolu

Dobri poznavaoci procesa proizvodnje, kako napominje naš sagovornik znaju da se mašinski odvajaju koštice šljive i kajsije, a u slučaju grožđa - to su muljače koje odvajaju peteljke, a zatim ta voćna masa ide u velike posude od 1.000 litara gde se uz dodavanje kvasaca obavlja fermentacija u prostorijama gde bi optimalna temperatura trebalo da bude oko 20°C i da sam proces proizvodnje prirodnih rakija traži stalni nadzor i kontrolu.

"Ja imam bakarni kazan kapaciteta 250 litara, a naravno i drugu neophodnu opremu, kao i drvenu-hrastovu burad za odležavanje što je od ogromnog značaja za dobijanje rakije vrhunskog kvaliteta. Jabukovača uvek u ovim buradima odleži najmanje dve godine. Za čuvanje rakija nakon odležavanja koristim posude od rostfraja i stakla", kaže naš sagovornik objašnjavajući da proizvodi rakije sa 42 odsto alkohola te da je takva rakija najidealnija za konzumiranje obzirom da se tako mogu osetiti sve voćne arome.

Nagrade iz Pančeva i Zagreba

Za svaki korak u proizvodnji dobre rakije kako tvrdi Ramljak treba znanja i iskustva, a taj kvalitet prepoznaju i ocenjuju najveći stručnjaci u našoj zemlji i inostranstvu. Tako je kao učesnik III Međunarodnog festivala rakije "Rakija i rakijaši" koji je održan prošle godine u Pančevu dobio priznanje - Zlatno rakijsko pismo za kvalitet rakija od kajsije i dunje, a visoko su ocenje i nagrađene rakije od šljive, jabuke i kruške viljamovke koje su odležale u hrastovim buradima.

U proizvodnji dobre rakije, kako tvrdi Ramljak, treba znanja i iskustva

Nagrade su krajem prošle godine stigle i iz Zagreba gde je održano "Drugo međunarodno ocenjivanje rakija i likera" u organizaciji Gospodarskog lista, Agronomskog fakulteta i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Ocenjivačka komisija sastavljena od vrhunskih stručnjaka u konkurenciji od više od sto uzoraka rakija dodelila je proizvođaču iz Neština dve srebrne diplome i to za rakiju od kajsije i rakiju od jabuke - kalvados.

"Veliko je zadovoljstvo proizvesti dobru rakiju, zato i želim da se što više ljudi uveri u to, pa idem na takmičenja i ocenjivanja, a velika želja mi je da svoje proizvode predstavim i na Međunarodnom novosadskom sajmu", kaže na kraju naš sagovornik, dodajući da su nagrade i priznanja kao i potvrda svih onih koji su bar jednom probali njegove rakije samo dokaz da se dugogodišnji rad, trud i posvećenost isplati te da je kao mali proizvođač uz pomoć supruge Andrijane ostvario velike uspehe proizvodeći rakije odličnog kvaliteta.


Foto prilog


Tagovi

Proizvodnja rakije Zoran Ramljak Hrastova burad Nagrade Kvalitet rakije Voće Kalvados


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!