• Slatka i slana zimnica
  • 29.05.2019. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Dragana Jagodić ostala bez posla, pa pokrenula proizvodnju zimnice

Dragana Jagodić iz Bačke Palanke priprema slanu i slatku zimnicu za prodaju i tako olakšava posao mnogim domaćicama.Trenutno tegle puni mladim lukom, rotkvicama, cveklom i priprema se za sezonu višanja.

Foto: Rada Milišić
  • 390
  • 209
  • 0

Dragana Jagodić iz Bačke Palanke priprema slanu i slatku zimnicu za prodaju i tako olakšava posao mnogim domaćicama. Trenutno tegle puni mladim lukom, rotkvicama, cveklom i priprema se za sezonu višanja.

Domaćice koje će sačekati zimu sa punim teglama na policama znaju da je nova sezona koju otvaraju jagode stigla, a onda dozrevaju višnje, trešnje, kajsije i sve po redu te ovih dana spremaju tegle i recepte. Priprema domaće zimnice bez konzervansa i aditiva, za neke je uobičajen sezonski posao u domaćinstvu, a za druge dodatni posao koji može da obezbedi dopunsku zaradu.

Ukoliko je ovaj posao rezultat kreativnosti, sposobnosti i umeća domaćice produkt su staklenke pune slane i slatke zimnice, zdravog i hranjivog užitka. Uprkos savremenom načinu života i industrijskoj proizvodnji hrane, domaća zimnica je zadržala svoje itekako značajno mesto te se prateći sezonu dozrevanja voća i povrća uveliko priprema u mnogim domaćinstvima.  

Kada posla nigde nema, ima ga u kuhinji 

Tako je i u domaćinstvu Dragane Jagodić mlade domaćice iz Bačke Palanke koja ne samo da puni tegle za potrebe svoje porodice već od nedavno i za prodaju. Obzirom da je ostala bez posla došla je na ideju da posao koji ume da radi u svojoj kuhinji može da pretvori u izvor prihoda. 

"Prošle godine sam ostala bez posla i od tada sam bezuspešno pokušavala naći zaposlenje, išla sam i u inostranstvo, a pošto sam vezana za porodicu i decu odlučila sam da osmislim neki posao koji mogu da radim u uslovima domaće radinosti. Obzirom da volim da kuvam odlučila sam da pripremam zimnicu ne samo za naše potrebe nego i za prodaju", kaže Dragana objašnjavajući da smo tokom proleća, leta i jeseni blagosloveni obiljem raznovrsnog voća i povrća te se to može uz malo umešnosti i truda lepo upakovati u tegle i džemove, pekmeze, salate jesti kad prođe sezona.  

Slana i slatka zimnica spremni za prodaju

"Prvo sam po narudžbini pripremila cveklu i kada sam videla da ja to mogu i umem, da su mušterije zadovoljne, a naravno i ja odlučila sam da pratim sezonu. Volim da pripremam klasičnu zimnicu ali i da eksperimentišem. Ovih dana punila sam tegle mladim lukom, rotkvicama, cveklom, šargarepom, a pripremala sam i slatko od jabuka i šargarepe sa đumbirom i cimetom. Ove proizvode nedavno sam prvi put predstavila mojim sugrađanima na manifestaciji, Noćni pazar, a njihovo interesovanje je potvrdilo da vole novitete", kaže Dragana.

Ona ima svoje recepte i isključivo kako pojašnjava radi pasterizujući voće i povrće bez upotrebe bilo kakve hemije, što je najzdravije i najbezbednije, a da delikates zaista ima odličan ukus i opravdava uložen trud i vreme.

Pasterizovani mladi luk i rotkvice 

Dragana ima veliku baštu ali se oslanja i na druge proizvođače koji vode računa o načinu uzgajanja, a u planu je i saradnja sa povrtarima iz Mladenova koji proizvode povrće u plodnom delu atara, u Mostongi gde decenijama unazad raste najromatičniji celer, paprika, paradajz.

"Jedva čekam višnje jer su zahvalne za pripremu sokova, kompota, slatkog, razmišljala sam i o dudovima koji su nepravedno zanemareni ali mogu biti dragoceni. Sezona je pred nama, a ja imam mnoštvo ideja i planova. Mislim da imam mogućnosti da u okviru kućne radinosti razvijem posao te ću i decu uključiti kako bi mi pomagali", kaže Dragana. 

Mladi luk i u tegli 

Za dobru zimnicu neophodni su kako je pojasnila provereni recepti ali i inovacije kao što je upravo njen mladi luk i rotkvica u teglama, sezonske svakodnevne namirnice upakovane na nesvakidašnji način, hrskave i osvežavajuće koje se slažu sa gotovo svim jelima. 

"Svaki početak je težak, ali ja se nadam da ću uspeti da razvijem posao, da od povrća i voća iz bašte napravim najukusniju zimnicu u tegli. Oslanjam se i na društvene mreže koje imaju veliku ulogu u popularizaciji, predstavljanju i prodaji proizvoda, a svakako su odlučujuće i potvrde zadovoljnih kupaca kada osete dobre stare ukuse koje im udahne domaćica dok svojim umećem stvara pikantnu čaroliju u tegli", kaže Dragana.

Napominje da pakovanje ima značajnu ulogu te da se potrudila da ambalaža bude interesantna. Veruje u svoje ideje i činjenicu da kako kaže kvalitetan proizvod uvek nađe put do kupaca.


Foto prilog


Tagovi

Zimnica Priprema zimnice Sezonski posao Domaćinstvo Dragana Jagodić


Autorka

Rada Milišić

Rada je novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.