• Teški metali
  • 07.09.2021. 14:00

EU: Nova pravila o dozvoljenim ostacima olova i kadmijuma u hrani

Mere koje je Evropska komisija objavila sredinom avgusta imaju da cilj da smanje prisutnost kancerogenih zagađivača u hrani i učiniti onu zdravu pristupačnijom.

Foto: Depositphotos/PhanuwatNandee
  • 74
  • 17
  • 0

Evropska komisija je odredila nove maksimalne nivoe ostataka u hrani za dve materije koje izazivaju rak. Reč je o kadmijumu i olovu koji se nalaze u nizu prehrambenih proizvoda.

Mere koje je ova izvršna vlast EU objavila sredinom avgusta imaju u cilju da smanje prisutnost kancerogenih zagađivača i učiniti zdravu hranu pristupačnijom, što je ključno kod evropskog plana za borbu protiv karcinoma, saopštila je EK.

Od 30. avgusta se primenjuju nova ograničenja za olovo u hrani za novorođenčad, začinima, vinima i soli, a od 31. avgusta za kadmijum u voću, povrću, žitaricama i uljaricama.

Koje namirnice ih sadrže? 

Kadmijum je teški i otrovni metal koji povezan sa nizom karcinoma uključujući onih na plućima, bešici i dojkama, piše euractiv. U životnu sredinu dolazi procesima izgaranja ili talogom od otpadnih voda, a u zemljište može da dospe putem fosfatnih đubriva.

Glavni izvor njegovoj izloženosti za nepušače je hrana, a ima ga u proizvodima od žitarica, povrću, orašastim plodovima i mahunarkama, korenastom povrću, krompiru kao i mesu i mesnim prerađevinama. Zbog velike potrošnje povrća, vegetarijanci i vegani su izloženi većem riziku. Ostale ranjive grupe su deca, pušači i ljudi koji žive u visoko zagađenim područjima.

Olovo se može naći u nizu namirnica uključujući začine, sol i hranu za bebe. Dokazano je da izaziva neurotoksičnost kod male dece te kardiovaskularne probleme i nefrotoksičnost kod odraslih. Njegove razmerno visoke nivoe detektovane su u algama, ribi, morskim plodovima i dodacima ishrani. Za većinu vrsta soli po novim će pravilima vredeti ograničenje od jednog miligrama ovog metala po kilogramu.

Odluka o smanjenju maksimalno dozvoljenih ostataka je nastala na osnovu dva mišljenja Evropskog tela za bezbednost hrane (EFSA) o ovim metalima u hrani iz 2009. i 2010. godine. Oba su upozorila na trenutne nivoe izloženosti takvoj ishrani, ističući da je izloženost kadmijumu u EU često premašivalo preporučene granice te da bi trenutne nivoe izloženosti olovu mogle da utiču na neurološki razvoj fetusa, novorođenčadi i dece.

Stela Kirakides, poverenica za zdravlje i bezbednost hrane rekla je da se odluka odnosi na stavljanje potrošača na prvo mesto kako bi ono što jedu bilo sigurnije i zdravije.

"To je takođe dalji korak u jačanju već visokih svetskih standarda EU-a u prehrambenom lancu kao i pružanju zdravije i održivije hrane za naše građane", zaključila je.


Tagovi

Olovo Kadmijum Evropska komisija Evropska unija Ostaci u hrani


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.