Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane i pića
  • 28.06.2019. 12:00

Evrostat: Hrana i bezalkoholna pića u Srbiji jeftiniji nego u EU

Cene hrane i bezalkoholnih pića u Srbiji bile su prošle godine za 22 procenta niže od proseka u Evropskoj uniji, prema istraživanju evropske statističke službe, Evrostat. Najskuplja je Danska, a kao bazni indeks uzet je 100, dok u nivo cena uporedive korpe proizvoda, ulaze hleb i cerealije, meso, mleko, sir i jaja.

Foto: Bigstockphoto/ungvar
  • 113
  • 132
  • 0

Cene hrane i bezalkoholnih pića u Srbiji bile su prošle godine za 22 procenta niže od proseka u Evropskoj uniji, prema istraživanju evropske statističke službe, Evrostata.

Kada je u pitanju Srbija, nivo cena uporedive korpe proizvoda bila je u toku prošle godine 78 odsto od proseka EU. U poređenju sa zemljama u regionu, hranu i bezalkoholna pića smo plaćali jeftinije od građana Hrvatske i Slovenije, gde je nivo cena tih proizvoda iznosio po 97 odsto od proseka u EU, kao i od žitelja Albanije (79%), Mađarske (85%) i Grčke (106%).

Srbija godišnje uveze 40.000 tona krompira i 400 tona belog luka

U Srbiji jeftinije i meso 

Ovi proizvodi u drugim susednim zemljama bili su pristupačniji kada je u pitanju njihova cena. U Bosni i Hercegovini nivo cena hrane i bezalkoholnih pića bio je 76 odsto od proseka EU, u Severnoj Makedoniji 62 odsto, u Bugarskoj 76 odsto i u Rumuniji 66 odsto, prenosi Politika. 

Naši građani prošle godine kupovali su meso čija je cena iznosila 67 odsto od proseka EU što je bilo jeftinije od cene ovog proizvoda u Hrvatskoj (85%), BiH (69%), Albaniji (71%), Sloveniji (97%), Mađarskoj (75%) i Grčkoj (91%).

Alkohol je iznosio 84 odsto od proseka EU u Srbiji, dok je duvan u našoj zemlji mogao da se kupi po ceni koja je iznosila 42 odsto od proseka EU. Alkohol je bio najskuplji u Grčkoj, a najjeftiniji u Severnoj Makedoniji i BiH. 

Najpovoljnije cene hrane u Rumuniji 

Najskuplja bila je definitivno Danska. Kao bazni indeks uzet je 100, a nivo cena uporedive korpe proizvoda, u koju ulaze hleb i cerealije, meso, mleko, sir i jaja, u Danskoj je iznosio 130 odsto od proseka Evropske unije. Malo manji nivo cena imali su Luksemburg i Austrija (125%), Irska i Finska (120%) i Švedska (117%).

Najpovoljnije cene hrane bile su u Rumuniji čiji je nivo cena uporedive korpe proizvoda bila 66 odsto od proseka EU. Malo veći nivo cena zabeležen je u Poljskoj, Bugarskoj, Litvaniji, Češkoj i Mađarskoj.

Hleb i žitarice iznosile su 54 odsto od proseka EU u Rumuniji, dok su ovi proizvodi ratarskih kultura u Danskoj bili skuplji za čak za 98 odsto više. Meso je u bilo najjeftinije u Poljskoj i Rumuniji (63 odsto), dok je u Austriji cena mesa iznosila 146 od proseka EU. Najpovoljniji proizvodi u Poljskoj bili su i mleko, sir i jaja. Ti isti proizvodi na Kipru su bili skuplji za oko 60 odsto više od proseka EU.

Pravednost u lancu snabdevanja hranom: Evropska Komisija predlaže veću transparentnost cena

Duvan najskuplji u Velikoj Britaniji 

Cena duvana razlikovala se za četiri puta više u najskupljim zemljama EU u odnosu na najjeftinije. Najskuplji je bio u Velikoj Britaniji gde je njegova cena iznosila 204 odsto od proseka EU, a najjeftiniji u Bugarskoj sa 49 odsto proseka.

Ovi podaci rezultat su istraživanja cena 440 proizvoda u 37 zemalja u Evropi u 2018. godini. To istraživanje sprovela je evropska statistička služba Evrostat.


Dokumenti


Izvori

Politika


Tagovi

Hrana i bezalkoholna pića Cena Evropska unija Srbija


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.