Problem su izoflavoni, kažu iz Agencije. Pobornici biljne ishrane se ne slažu.
Francuska agencija za sigurnost hrane (ANSES) je preporučila da se u masovnoj ugostiteljskoj ponudi izbegavaju proizvodi na bazi soje, poput sira tofu, zbog zdravstvenih rizika povezanih s njihovom konzumacijom, piše Euractiv.
Odluka se, kažu, zasniva na proceni rizika koja je sprovedena na soji, glavnom izvoru molekula poznatih kao izoflavoni, koji imaju estrogensku hormonalnu aktivnost. Prekomerna konzumacija izoflavona može negativno da utiče na reproduktivni sistem.
ANSES je takođe pozvala proizvođače hrane da preispitaju tehnike proizvodnje i obrade soje kako bi smanjili nivo izoflavona u hrani.
Ova preporuka izazvala je negativne reakcije organizacija koje se zalažu za vegetarijansku ishranu.
Rafael Pinto, viši politički menadžer Evropske vegetarijanske unije, kritikovao je odluku, nazivajući je "protivnaučnom" i "taktičkom odlukom koja ima za cilj da odvrati potrošače od biljnih alternativa".
Ana-Lena Klap iz ProVeg International istakla je da postoje brojne studije koje dokumentuju zdravstvene i ekološke koristi soje i pozvala na proveru analiza koje podržavaju preporuku ANSES-a, a koja je u suprotnosti s nacionalnim prehrambenim smernicama u mnogim zemljama.
Odluka ANSES-a dolazi u trenutku kada se na evropskom nivou sve više podstiče diversifikacija izvora proteina radi održivosti ishrane. Ipak, organizacije smatraju da je odluka problematična jer se, za razliku od soje, ne donosi slična preporuka za prerađeno crveno meso, koje je Svetska zdravstvena organizacija 2015. godine klasifikovala kao kancerogeno.
U međuvremenu, poslednja evaluacija izoflavona na nivou EU-a obavljena je pre 10 godina i nije identifikovala štetne efekte tih molekula.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor