Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 20.12.2016. 08:00

Geografski zaštićen "Njeguški pršut"

"Njeguški pršut" definisan je kao trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, s kosti, kožom i potkožnim masnim tkivom, suvo soljen morskom solju, dimljen sporim sagorevanjem suvog bukovog drveta i podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje devet meseci.

Foto: Nenković Biljana
  • 2.171
  • 377
  • 0

Njeguški pršut prvi je crnogorski proizvod koji je nacionalnim zakonodavstvom zaštićen kao oznaka kvaliteta. Proceduru zaštite pokrenulo je i u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore uspešno realizovalo Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja.

Njeguški pršut prvi zaštićeni proizvod Crne Gore

Prvi zaštićen proizvod za Crnu Goru predstavlja značajan korak na putu zaštite malih proizvođača i tradicionalnih metoda proizvodnje, kao i zaštite od zloupotreba i imitacija u sektoru proizvodnje hrane.
Proizvod koji će imati oznaku "Njeguški pršut" definisan je kao trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, s kosti, kožom i potkožnim masnim tkivom, suvo soljen morskom solju, dimljen sporim sagorevanjem suvog bukovog drveta i podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje devet meseci.

Prema proizvođačkoj specifikaciji poizvod koji se može označiti kao "Njeguški pršut" moguće je proizvoditi na teritoriji Njeguša to jest u sledećim selima: Dugi do, Erakovići, Raićevići, Kopito, Vrba, Mali i Velji Zalazi, Žanjev do, Mirac i Majstori, kao i u zaseocima: Bukovica, Podi, Velji kraj, Čavori i Krstac.

Zaštita prvi put pokrenuta u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore

Zaštita "Njeguškog pršuta" kao geografske oznake prvi put je bila pokrenuta u Saveznom zavodu za intelektualnu svojinu državne zajednice Srbije i Crne Gore. Od sticanja nezavisnosti Crne Gore uloženi su napori da se proizvod zaštiti i po važećem zakonodavstvu usaglašenom sa EU standardima. Intenzivno se radilo, a Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta sa Cetinja zvanično je 29. februara 2016. godine pokrenulo proceduru zaštite naziva.

Usledila je zahtevna procedura razmatranja usklađenosti sa Zakonom o oznakama porekla, a nakon pozitivne ocene resornog Ministarstva u oktobru su u Službenom listu objavljeni Zahtev i Proizvođačka specifikacija "Njeguškog pršuta". Nakon roka za prigovor zvanično je Ministarstvo poljoprivrede objavilo u Službenom listu zaštićenu geografsku oznaku "Njeguški pršut".

U proceduri zaštite geografskog porekla najzahtevniji deo je bilo pisanje odgovarajuće Proizvođačke specifikacije. U ovom dokumentu do detalja se opisuje proizvod i način proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne gore.

Foto: Nenković Biljana


Tagovi

Njeguški pršut Grna Gora Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta Svinjski but Proizvođačka specifikacija


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.