Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čili paprika
  • 11.07.2017. 18:00

Habanero: "kineska paprika" iz Meksika

Habanero pripada grupi najljućih paprika. Meksička kuhinja je bez nje nezamisliva, a najbolje je opisuje jedna astečka legenda.

  • 5.219
  • 196
  • 0

Sve čili paprike pipadaju rodu Capsicum. Odlikuju se ljutinom, odnosno sadržajem kapsaicina koji deluje kao iritant na sve sisare.

Čili papike mogu da se koriste za poboljšanje zdravlja, ali treba biti veoma oprezan prilikom upotrebe. Čili normalizuje cirkulaciju. Može da reguliše krvni pritisak, ali to zavisi od ljutine i načina primene. Za sve čili paprike važi da u radu sa njima treba biti oprezan. Nakon sečenja paprike ne dodirujte oči, nos, usta ili druge delove tela sa sluzokožom. I najslabiji dodir može da izazove bol, peckanje.

Kako ublažiti ljutinu paprike?

Treba napomenuti da se ljutina paprike u ustima i organizmu razvija nekoliko minuta nakon unošenja ili dodira. Nešto što nam se čini blaža varijanta, za nekoliko minuta može prerasti u gorući pakao. Ljutinu paprike koju smo konzumirali mogu ublažiti mleko, jogurt, pivo, paradajz, limun, dok voda ne može da pomogne.

Umreti ili pojesti habanero?

Ljubitelji čili paprika su dobro upoznati sa Habanero paprikama Capsicum chinense koje vode porijeklo iz Centralne Amerike (Meksiko). Habanero je dobio naziv po gradu Havani na Kubi. Španci su habanero u 18. veku proširili po celom svetu, a preko trgovine je dospeo u Kinu gde je stekao izuzetnu popularnost. Otud naziv "kineska paprika". Ove male paprike se odlikuju izuzetnom ljutinom.

I Asteci jeli habanero

Najbolje ih opisuje stara legenda o Astecima i zarobljenicima. Asteci su svoje zarobljenike stavlajli pred izbor: da li će popiti dve šolje napitka sa Habanero paprikama i ostati živi ili da postanu dobrovoljno žrtva na oltaru boga kiše Tlaloka. Suvišno je reći da su zarobljenici radije birali da budu dobrovoljne žrtve. Ova papričica se najviše se uzgaja u Meksiku, na poluostvrvu Jukatan.

Jedna od najljućih paprika na svetu

Habanero spada u najljuće paprike. Plod je zelen, a zrenjem prelazi u narandžastu ili crvenu boju, ali postoje i varijante sa belim, žutim ili čokoladno obojenim plodovima. Svojim izgledom plod ne ukazuje na to da je ovo jedna od najljućih paprika. Na jednoj biljci može da bude i do 90 plodova paprike. Plodovi mogu biti mase 30-50g, a sadrže mnoge vitamine, kalcijum i gvožđe.

Daje nekoliko berbi

Habanero je veoma osetljiv na hladnoću. Već na 15ºC dolazi do opadanja cvetova i prestanka rasta i razvoja. Visina biljke je do 50cm. Listovi su ovalni i zeleni. Biljka stvara mnoštvo cvetova, pa ukoliko želimo da dobijemo krupnije plodove moramo jedan deo cvetova ukloniti. Za dobar rod osim obilnog zalivanja ova biljka zahteva da se zemljište dobro pođubri i redovno prihranjuje. Ukoliko mu se obezbedi zalivanje tokom leta, sa biljke se može ubrati nekolio berbi. Habanero je veliki ljubitelj svetlosti i toplote. Biljke se mogu gajati u zatvorenom prostoru (na prozorskoj dasci u saksiji, plastenicima, staklenicima), ali i na otvorenom kod uzgajanja iz rasada.

Najbolje je čuvati sušenjem

Plodovi se beru kada su čvrsti, zeleni ili kada dobiju crvenu boju. Sve plodove treba obrati tokom jeseni pre mrazeva i niskih temperatura. U frižideru se mogu čuvati do 3 sedmice, ali ih je najbolje osušiti.

U svežem stanju ga je gotovo nemoguće koristiti. Zbog ljutine se koristi osušen ili prerađen u različite sosove i jela. Tradicionalno se koristi u meksičkoj kuhinji. Odlično se slaže s jelima od mesa ili ribe. Plodovi habanera se mogu peći, zamrzavati ili kiseliti.

Skolvil skala za određivanje ljutine papričica

Ljutina paprika se meri Skolvil skalom. Američki hemičar Vilbur Skolvil je otkrio skalu po kojoj se razvrstavaju paprike prema ljutini. Po toj skali habanero ima ljutinu od 60.000 do 800.000 i spada u grupu izuzetno ljutih paprika. Najčešće se koristi narandžasti habanero ljutine od 100.000-350.000.

Ljutina Habanero paprike se može umanjiti:

  • uklanjanjem semena i konzumiranjem samo mesa ploda - kapsaicina ima najviše u beličastoj opni u unutrašnjosti ploda koja nosi semenke;
  • upotreba mleka - ono može znatno umanjiti i deaktivirati ljutinu - mleko se može popiti ili se dodaje kiselo mleko u jelo sa habanerom;
  • koristiti samo malu količinu ploda habanera.

Foto:Pixabay.com/tpsdave


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić