Lupina je visokovredna proteinska biljka koja se na našim prostorima uglavnom koristi u ishrani životinja, za fiksaciju azota i zelenišno đubrenje.
Većina naših čitatalaca se sigurno seća vremena kada je u pekarama i trgovinama bilo tek dve, tri vrste hleba - beli, crni i polubeli uz eventualno graham od celog zrna.
Danas smo često u nedoumici kakav kupiti jer se može govoriti o desetak pa i više vrsta. Osim već navedenih, tu su i kukuruzni, raženi, ovseni, integralni, sa semenkama, bezglutenski, s varijacijama na temu, a sve kako bi se poboljšala nutritivna vrednost, rok trajanja, ukus i na kraju, troškovi proizvodnje.
Novost u ovom sektoru dolazi iz Australije gde se proizvodi hleb obogaćen lupinom koja je visokovredna proteinska biljka koja se na našim prostorima uglavnom koristi u ishrani životinja, za fiksaciju azota i zelenišno đubrivo.
Tamošnja kompanija "Wide Open Agriculture" (WOA) sprovela je eksperiment sa proizvodnjom, a onda i marketingom hleba obogaćenog lupinom, navodi graincentral.
Ističu da ima jedinstven sastav, visoku sposobnost vezanja vode i ulja te osim povećanja nutritivne vrednosti, doprinosi poboljšanju viskoznosti, stabilnosti i ukusa.
Prema procenama stručnjaka, globalna vrednost tržišta ove mahunarke će sa sadašnjih 89,9 miliona dolara do 2032. rasti za 5,2 odsto godišnje, zbog relativno jednostavne i jeftine proizvodnje.
Navodno je već nekoliko stranih firmi zainteresovano za mogućnost australijske primene. Dakle, seme ove mahunarke sadrži 38 - 52 odsto belančevina, 26 - 39 odsto ugljenohidrata, pet do 20 odsto masti i oko 3,5 odsto mineralnih materija.
WOA već ima proizvodni pogon u Nemačkoj, a u januaru ove godine potpisala je ugovor sa jednom japanskom kompanijom. U proizvodnji hleba sadržaj belančevina povećava nutritivnu vrednost, a vlakana svarljivost.
Kompanija je i u pregovorima sa Saputom, australijskim mlečnim divom, o mogućnostima korišćenja lupine kao aditiva za razne mlečne proizvode.
Naglašava se da ipak treba biti oprezan sa konzumiranjem lupine jer može izazvati alergije.
Tagovi
Autorka