Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba lupine
  • 02.05.2024. 18:00

Hleb obogaćen lupinom - novost u pekarskoj industriji

Lupina je visokovredna proteinska biljka koja se na našim prostorima uglavnom koristi u ishrani životinja, za fiksaciju azota i zelenišno đubrenje.

Foto: Shutterstock/DNetromphotos
  • 115
  • 18
  • 0

Većina naših čitatalaca se sigurno seća vremena kada je u pekarama i trgovinama bilo tek dve, tri vrste hleba - beli, crni i polubeli uz eventualno graham od celog zrna. 

Danas smo često u nedoumici kakav kupiti jer se može govoriti o desetak pa i više vrsta. Osim već navedenih, tu su i kukuruzni, raženi, ovseni, integralni, sa semenkama, bezglutenski, s varijacijama na temu, a sve kako bi se poboljšala nutritivna vrednost, rok trajanja, ukus i na kraju, troškovi proizvodnje. 

Više prednosti korišćenja lupine

Novost u ovom sektoru dolazi iz Australije gde se proizvodi hleb obogaćen lupinom koja je visokovredna proteinska biljka koja se na našim prostorima uglavnom koristi u ishrani životinja, za fiksaciju azota i zelenišno đubrivo. 

Tamošnja kompanija "Wide Open Agriculture" (WOA) sprovela je eksperiment sa proizvodnjom, a onda i marketingom hleba obogaćenog lupinom, navodi graincentral.

Ističu da ima jedinstven sastav, visoku sposobnost vezanja vode i ulja te osim povećanja nutritivne vrednosti, doprinosi poboljšanju viskoznosti, stabilnosti i ukusa.

Prema procenama stručnjaka, globalna vrednost tržišta ove mahunarke će sa sadašnjih 89,9 miliona dolara do 2032. rasti za 5,2 odsto godišnje, zbog relativno jednostavne i jeftine proizvodnje.

Pogon u Nemačkoj

Navodno je već nekoliko stranih firmi zainteresovano za mogućnost australijske primene. Dakle, seme ove mahunarke sadrži 38 - 52 odsto belančevina, 26 - 39 odsto ugljenohidrata, pet do 20 odsto masti i oko 3,5 odsto mineralnih materija.

WOA već ima proizvodni pogon u Nemačkoj, a u januaru ove godine potpisala je ugovor sa jednom japanskom kompanijom. U proizvodnji hleba sadržaj belančevina povećava nutritivnu vrednost, a vlakana svarljivost.

Kompanija je i u pregovorima sa Saputom, australijskim mlečnim divom, o mogućnostima korišćenja lupine kao aditiva za razne mlečne proizvode.

Naglašava se da ipak treba biti oprezan sa konzumiranjem lupine jer može izazvati alergije.


Tagovi

Upotreba lupine Prednosti lupine Alergen Pekarska industrija Lupina u hlebu Proteinski hleb Belančevine u hlebu


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pet poljoprivrednih udruženja "Stig" iz Požarevca, "Složni Pidikanci" iz Bavaništa, "Brestovački Ratari" iz Banatskog Brestovca, "Adrani" Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja i "Severni Banat" iz Kikinde traže da se ispune sve... Više [+]