U neka davna vremena Homolje je važilo za voćarski kraj, a ta tradicija zadržana je i danas, pgotovo kada su u pitanju šljive sorte čitlavka. Ova sorta prerađuje se u pekmez, koji je s vremenom postao poznat kao Homoljski pekmez od čitlavke.
Homolje ima veliki potencijal u prerađivačkom pogledu jer u mnogim oblastima mogu, ne samo da se zadovolje potrebe stanovništva tog kraja za zdravom hranom, već i da se ostvarene viškovi koji se izvoze na druga tržišta poput Evropske unije i Rusije.
U neka davna vremena Homolje je važilo za voćarski kraj, a deo te tradicije zadržan je i danas, pogotovo kada su u pitanju šljive sorte čitlavka. Ova sorta prerađuje se u pekmez, koji je s vremenom postao poznat kao Homoljski pekmez od čitlavke.
Ovakva šljiva ne zahteva prskanje sredstvima za zaštitu bilja niti se prihranjuje veštačkim đubrivima. Od tako zdrave šljive koja je otporna na mnoge bolesti, u Homolju se kuva ovaj poznati pekmez, a potražnja za njim je velika, ne samo u Srbiji, nego i u EU i Rusiji.
Šljiva je niskokalorično voće bogato vitaminom A, C i E. Čitlavka zaslužuje da bude zastupljena na većim površinama na prostoru Homolja koje nije zagađeno teškim metalima i veoma je pogodno za podizanje šljivika. Pravilnom negom čitlavka daje ukusne plodove. S obzirom na to da se ne primjenjuju zaštitna sredstva i veštačka đubriva u ovakvom šljiviku je potrebno više raditi na okopavanju, prihrani stajskim đubrivom, a obavezno se stabla kreče belim gašenim krečom.
Danas je sve više potrošača koji žele da konzumiraju pekmez proizveden na tradicionalan način, kuvan u loncu na plotni šporeta ili u kazanu. Brojne analize stručnjaka prehrambene struke pokazale su da proizvodnja pekmeza može postati značajan faktor pospešivanja ruralnog razvoja Homolja. Za pekmezom od čitlavke postoji velika potražnja, ali nema velike i organizovane proizvodnje koja bi mogla da podmiri tu tražnju. Jedini proizvođač ovakvog jedinstvenog proizvoda u opštini Žagubica je Poljoprivredno gazdinstvo Milosave Grozdić.
Nadaleko čuveni homoljski pekmez osvajao je brojne nagrade na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu i uvek privlači pažnju mnogobrojnih posetilaca.
Foto:pixabay.com
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor