Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Homoljski pekmez
  • 10.07.2016. 08:00

Homoljski pekmez - tradicija homoljskog kraja

U neka davna vremena Homolje je važilo za voćarski kraj, a ta tradicija zadržana je i danas, pgotovo kada su u pitanju šljive sorte čitlavka. Ova sorta prerađuje se u pekmez, koji je s vremenom postao poznat kao Homoljski pekmez od čitlavke.

  • 1.540
  • 379
  • 0

Homolje ima veliki potencijal u prerađivačkom pogledu jer u mnogim oblastima mogu, ne samo da se zadovolje potrebe stanovništva tog kraja za zdravom hranom, već i da se ostvarene viškovi koji se izvoze na druga tržišta poput Evropske unije i Rusije.

U neka davna vremena Homolje je važilo za voćarski kraj, a deo te tradicije zadržan je i danas, pogotovo kada su u pitanju šljive sorte čitlavka. Ova sorta prerađuje se u pekmez, koji je s vremenom postao poznat kao Homoljski pekmez od čitlavke.

Ovakva šljiva ne zahteva prskanje sredstvima za zaštitu bilja niti se prihranjuje veštačkim đubrivima. Od tako zdrave šljive koja je otporna na mnoge bolesti, u Homolju se kuva ovaj poznati pekmez, a potražnja za njim je velika, ne samo u Srbiji, nego i u EU i Rusiji.

Čitlavka zaslužuje veće površine

Šljiva je niskokalorično voće bogato vitaminom A, C i E. Čitlavka zaslužuje da bude zastupljena na većim površinama na prostoru Homolja koje nije zagađeno teškim metalima i veoma je pogodno za podizanje šljivika. Pravilnom negom čitlavka daje ukusne plodove. S obzirom na to da se ne primjenjuju zaštitna sredstva i veštačka đubriva u ovakvom šljiviku je potrebno više raditi na okopavanju, prihrani stajskim đubrivom, a obavezno se stabla kreče belim gašenim krečom.

Tržište vapi za domaćim pekmezom

Danas je sve više potrošača koji žele da konzumiraju pekmez proizveden na tradicionalan način, kuvan u loncu na plotni šporeta ili u kazanu. Brojne analize stručnjaka prehrambene struke pokazale su da proizvodnja pekmeza može postati značajan faktor pospešivanja ruralnog razvoja Homolja. Za pekmezom od čitlavke postoji velika potražnja, ali nema velike i organizovane proizvodnje koja bi mogla da podmiri tu tražnju. Jedini proizvođač ovakvog jedinstvenog proizvoda u opštini Žagubica je Poljoprivredno gazdinstvo Milosave Grozdić.

Nadaleko čuveni homoljski pekmez osvajao je brojne nagrade na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu i uvek privlači pažnju mnogobrojnih posetilaca.

Foto:pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Homoljski pekmez Šljiva Čitlavka Milosava Grozdić Žagubica Nezagađena sredina


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi