• Proizvodnja šećera
  • 21.06.2021. 10:00

Industrija šećera: Cena finalnog proizvoda niska, troškovi rastu

Preporuke su da se zadrži postojeća carinska stope na uvoz šećera, da se omogući dugoročni zakup državnog zemljišta, a kao jedna od indirektnih mera predlaže se podrška proizvođačima pri izgradnji sistema za navodnjavanje površina pod šećernom repom.

Foto: Depositphotos/anekoho
  • 58
  • 3
  • 0

Od ukidanja poljoprivrednih kvota na šećer u Evropskoj uniji 2017. godine došlo je do hiperprodukcije ove strateški važne prehrambene sirovine u zemljama članicama Unije, ali se negativno odrazilo na domaću i regionalnu industriju šećera, rečeno je na stručnom skupu i predstavljanju rezultata studije "Sektorska analiza grane šećera u Srbiji" koju je izradio Ekonomski fakultet u Beogradu, prenosi PKS.

Prema rečima sekretara Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandra Bogunovića, studija pokazuje da industrija šećera u našoj zemlji i regionu godinama unazad beleži negativan trend u gotovo svim segmentima. 

"Od ukidanja kvota u EU, nastala je hiperprodukcija šećera. Velike količine šećera dovele su do pada cene gotovog proizvoda što je u velikoj meri uticalo i na poziciju ne samo naše industrije već i u okruženju", rekao je Bogunović.

Podrška proizvođačima i kroz sistem za navodnjavanje

Preporuke su, kaže, da se zadrži postojeća carinska stope na uvoz šećera, da se omogući dugoročni zakup državnog zemljišta, a kao jedna od indirektnih mera predlaže se podrška proizvođačima pri izgradnji sistema za navodnjavanje površina pod šećernom repom.

Takođe, proizvođačima šećerne repe bi pomogle direktno ciljane subvencije, rešavanje pitanja u domenu primene posebnih pesticida i formiranje fonda podrške kako bi mogli da ispune uslove iz Poglavlja 27 za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Edukacija lokalnih proizvođača, udruživanje i novi modeli osiguranja useva, takođe mogu doprineti boljem stanju u industriji šećera, rečeno je na skupu. Petros Gemintzis, direktor kompanije "Hellenic Sugar" navodi se smanjuju površine pod šećernom repom kao i izvoz šećera.

Kakva je budućnost prerade šećerne repe u Evropi?

"Problem je što je cena šećera niska i ima negativan trend, a troškovi rastu. Tražimo rešenja, pogotovo kada pričamo o zelenoj energiji i očuvanju životne sredine", navodi Gemintzis. 

Proizvodnja šećera manja za 14 odsto

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Lončar podseća da od 16 šećerana u Srbiji, koliko ih je bilo 2000. godine, rade četiri. Od 2016. do 2020. godine domaći proizvođači šećera su u državni budžet po različitim osnovama uplatili 315,8 miliona evra. Svaki dinar od prodatog šećera u maloprodaji kreira dodatnih četiri dinara u BDP-u, naveo je Lončar.

"Beleži se godišnje smanjenje površina zasejanih pod šećernom repom od sedam odsto, a prinosa za tri procenta. Proizvodnja šećera je svake godine manja za prosečno 14 odsto dok se u EU beleži trend povećanja površina pod šećernom repom od oko četiri procenta svake godine", ukazao je Lončar.

Evropa i region beleže trend zatvaranja šećerana proteklih decenija što ilustruju podaci da je od nekadašnjih 147 fabrika u Evropi i regionu, sa radom nastavilo 99


Tagovi

Industrija šećera Proizvodne površine Petros Gemintzis Aleksandar Bogunović Draga Lončar Šećerane


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kvalitet silaže u velikoj meri će zavisiti od momenta i načina žetve jer od procenta zrelosti klipa zavisi koliko i kako će je životinje svariti, a to opet utiče na proizvodnju mleka i mesa. Uskoro više!