• Bezbednost hrane
  • 13.06.2019. 15:30

Inspekcija zatvorila dva objekta: Uništeno pola tone mesa

Veterinarska inspekcija zabranila je rad u dva objekta za preradu mesa u Južnobačkom okrugu jer nisu bili ispunjeni opšti i posebni uslovi za higijenu hrane, 522 kilograma hrane proglašeno je za nebezbednu, a 600 kilograma se ispituje, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Foto: Bigstockphoto/kadmy
  • 964
  • 134
  • 0

Veterinarska inspekcija zabranila je rad u dva objekta za preradu mesa u Južnobačkom okrugu jer nisu bili ispunjeni opšti i posebni uslovi za higijenu hrane.

Kod ovih subjekata kako je sapštilo Ministarstvo poljoprivrede postoji odobrenje za preradu mesa, a utvrđeno je da u objektima nisu ispunjeni opšti uslovi higijene hrane po pitanju prostorija, opreme i higijene, kao i posebni uslovi za higijenu hrane koji se odnose na primenu sistema samokontrole, prenosi Dnevnik. 

Hrana nije deklarisana 

Ministarstvo je saopštilo kako je "kod oba subjekta zatečena hrana koja nije deklarisana, te nije bilo moguće utvrditi sledljivost u ukupnoj količini od 522,4 kg" pa je ta količina hrane proglašena nebezbednom za ishranu ljudi i poslata na "neškodljivo poništenje u prisustvu veterinarskih inspektora".

"Dodatnih 600 kg hrane je službeno uzorkovano i stavljeno van prometa do dostavljanja rezultata ispitivanja na kriterijume bezbednosti hrane", saopštilo je Ministarstvo i navelo da su za oba subjekta u poslovanju hranom izrečene mere zabrane upotrebe prostorija i opreme do otklanjanja nedostataka.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Bezbednost hrane Prerada mesa Veterinarska inspekcija Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posebno mesto u našoj organskoj bašti zauzima veoma stara i retka sorta graška u mahuni. #mojepovrće... Pročitaj celu belešku »