Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje šuma
  • 24.05.2021. 18:00

Iza mnogih namirnica koje svakodnevno konzumiramo stoji ilegalno krčenje šuma

Svake se godine u Latinskoj Americi, jugoistočnoj Aziji i Africi iskrči čak 4,5 miliona hektara šuma, što odgovara površini Danske.

Foto: Depositphotos/magann/ifeelstock
  • 80
  • 7
  • 0

Gotovo 70 odsto tropskih šuma iskrčeno je između 2013. i 2019. godine kako bi se na toj površini uzgajala stoka, sejala soja i sirovine za proizvodnju palminog ulja, pokazuje izveštaj američke neprofitne organizacije "Forest Trends".

Svake se godine u Latinskoj Americi, jugoistočnoj Aziji i Africi iskrči čak 4,5 miliona hektara šuma, što odgovara površini Danske. U spomenutom šestogodišnjem razdoblju uništeno je najmanje 31,7 miliona hektara, što odgovara površini Norveške.

U Brazilu je 95 odsto svih krčenja bilo ilegalno dok je indonežanska revizorska agencija otkrila da više od 80 odsto proizvodnje palminog ulja nije u skladu sa nacionalnim zakonima i propisima. Kako stoji u izveštaju, ilegalno se krči više šumskog zemljišta kako bi se napravilo mesta za useve i pašnjake.

Dalje, navedeno je da je širenje komercijalne poljoprivrede vodeći izvor emisija štetnih gasova pa se upozorava da većina zemalja zapravo ne izveštava o meri u kojoj se šume ilegalno krče.

"Ako hitno ne zaustavimo ovu nezakonitu seču, nemamo priliku pobediti tri krize sa kojima se suočava čovečanstvo - klimatske promene, gubitak biološke raznovrsnosti i nove pandemije", rekao je Artur Blundel, glavni koautor izveštaja i savetnik Forest Trends za reuters.

Neke zemlje zabranjuju uvoz takvih proizvoda

Uzgoj palmi uljarica za proizvodnju ulja u Indoneziji te setva soje i uzgoj govedine u Brazilu bili su ključni pokretači ilegalne seče, a u tim se područjima nalazi oko 60 odsto amazonske prašume. Iza toga stoji i proizvodnja kakaa u Hondurasu i zapadnoj Africi, a od kojeg se proizvodi čokolada, kao i kukuruz u Argentini.

Stanje svetskih šuma sve lošije: COVID-19 će pogoršati situaciju?

U Indoneziji se procenjuje da je najmanje 81 odsto šumskog zemljišta očišćeno za proizvodnju palminog ulja. U zemljama u kojima se intenzivno bave proizvodnjom soje za ishranu ljudi i stoke, poput Brazila, ona je u obimu od 93 odsto uzgajana ilegalno. Kada je reč o kakaovcu, čak 93 odsto njegovog uzgoja obavlja se takođe na nezakonito iskrčenim šumama, ali i 81 odsto proizvodnje govedine. 

Ekolozi i neki zakonodavci iz Sjedinjenih Država, Evropske unije i Velike Britanije pozivaju na donošenje zakona koji bi zaustavio prodaju robe u trgovinama koja je uzgajana na takvim zemljištima. Pojedine zemlje poput Havaja i Oregona najavili su planove za nacrt zakona kojim će se zabraniti američki uvoz poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na takvim površinama. I Velika Britanija planira uvesti sličan propis.

"Ilegalna seča ključni je pokretač njihovog gubitka i stvara značajan rizik za kompanije u lancu snabdevanja i finansijske institucije koje mogu nesvesno da snabdevaju ili finansiraju ilegalno nabavljenu robu", rekao je Justin Adams, izvršni direktor Saveza tropskih šuma koji radi na oslobađanju lanaca snabdevanja vezanog za krčenje ovoga resursa.


Tagovi

Krčenje šuma Ilegalno krčenje Klimatske promene


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.