Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabukovo sirće
  • 12.05.2024. 10:00

Jabukovo sirće pomaže u mršavljenju i reguliše šećer u krvi?

Nema čarobnog napitka, potrebno je imati potpun pristup ishrani i menjati prehrambene i životne navike, kaže nam specijalista nutricionizma Angelina Paić.

Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach
  • 111
  • 18
  • 1

Gojaznost postaje rastući globalni problem, a u želji da što lakše i brže skinu kilograme ljudi se okreću raznim dijetama i "čarobnim" napicima. Jedan od njih je i jabukovo sirće, fermentisana tečnost dobijena iz soka jabuke.

Budući da portali navode svakakve informacije o njegovoj konzumaciji, dejstvu na mršavljenje i regulisanju šećera u krvi, foodfacts.news je zamolio stručnjake da kažu da li se preporučuje njegovo konzumiranje, pomaže li zaista u smanjenju telesne težine i da li snižava nivo šećera u krvi.

Studije ne hvale jabukovo sirće 

Specijalista nutricionizma Angelina Paić smatra da treba imati potpun pristup ishrani i da se samo promenom prehrambenih i životnih navika postiže dugoročno mršavljenje.

"Nema čarobnog napitka", kaže ona.

Dodaje da postoje studije koje sugerišu kako svakodnevno konzimiranje jabukovog sirćeta može pomoći u kontroli glikemije i lipidnog profila kod bolesnika sa dijabetesom tipa 2.

Tako jedna mala studija, nastavlja, sugeriše da može poboljšati osetljivost na insulin za 19 - 34 odsto tokom obroka sa visokim procentom ugljenih hidrata i značajno smanjiti šećer u krvi i odgovor na insulin ako imate dijabetes tipa 2.

Prema njenim rečima, postoje dokazi, ali u nedovoljnoj meri, da sirćetna kiselina koja je glavni aktivni sastojak sirćeta može biti odgovorna za njegove zdravstvene dobrobiti i da pomaže u regulisanju apetita.

Navodi da najčešći mit o boljoj probavi: “Povećava kiselost želuca i pomaže da bolje varite hranu” takođe nije podržan čvrstim dokazima pojašnjavajući da naš želudac prirodno proizvodi kiselinu puno jaču od jabukovog sirćeta.

Dakle, uprkos marketinškim tvrdnjama studije ga ne veličaju", naglašava naša sagovornica.

Napominje da je čest okidač ljudima koji pate od gorušice i refluksa i da se spominje i negativan uticaj koncentrovanog sirćeta na sjaj zuba, kao i potencijalne interakcije sa nekim lekovima poput insulina kod dijabetesa tipa 1, digoksinom, lanoksinom i određenim diureticima.

Uticaj na mršavljenje nije naučno potvrđen

Magistar nutricionizma iz nutricionističkog savetovališta za ishranu Iva Tokić kaže da iako konzumacija jabukovog sirćeta može imati benefite za zdravlje, uticaj na mršavljenje nije naučno potvrđen.

Za mršavljenje je ipak nužan kalorijski deficit odnosno disbalans u energiji kada pojedinac unosi manje energije nego što telo troši jer magične pilule ili suplementa, za sada još uvek nema“, ističe ona.

Kako navodi, nekoliko manjih naučnih radova potvrdilo je da njegovo konzumiranje pre obroka može sniziti šećer u krvi, ali ovaj uticaj još uvek nema snažne naučne dokaze i ne nalazi se u nutricionističkim preporukama. Međutim, često je deo prakse dijabetičara.

“Osobe koje osim dijabetesa, boluju i od gastritisa ili GERB-a, odnosno gastroezofagealne refluksne bolesti, svakako bi trebalo da izbegavaju veće količine zbog mogućih negativnih simptoma“, upozorava.

Potrebna su dalja istraživanja 

Prema istraživanju čiji je cilj bio da istraži učinke konzumacije jabukovog sirćeta na telesnu težinu, nivo glukoze u krvi, trigliceride i holesterol kod libanske populacije, otkriveno je da je konzumacija tokom 12 nedelja dovela do značajnog smanjenja antropometrijskih parametara poput telesne mase i mera struka i bokova.

Došlo je takođe do poboljšanja nivoa glukoze u krvi, triglicerida i holesterola kod prekomerne težine (ITM 25 – 30 kg/m²) i gojaznih adolescenata i odraslih osoba (ITM iznad 30 kg/m²).

Važno je napomenuti da je 120 ispitanika, uz pijenje natašte, podvrgnuto ishrani sa ograničenim unosom kalorija. U odnosu na kontrolnu grupu koja je takođe bila podvrgnuta takvoj ishrani, ali bez konzumiranja sirćeta, pokazalo se znatno smanjenje navedenih parametara.

Međutim, naučnici navode da trajanje studije od 12 nedelja ograničava mogućnost posmatranja dugoročnih učinaka.

Potrebna su dalja istraživanja za sveobuhvatno razumevanje učinka u različitim uzrasnim grupama, posebno kod starije populacije i žena u menopauzi“, naglašavaju.


Tagovi

Mršavljenje Dijeta Sniženje šećera u krvi Nutricionizam Angelina Paić Iva Tokić Jabukovo sirće Ishrana


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/