Pretraživanje tekstova
Specijalitet Gordane Milivojević je tvrdi dimljeni sir od kuvanog mleka za koji je recept dobila iz Bosne.
Gordana Milivojević iz Šuljkovca kod Jagodine se već 40 godina bavi proizvodnjom sira. Sve do 2018. godine svake srede i subote, kada su pijačni dani, prodavala je sir na jagodinskoj pijaci. Sada prodaje od kuće nekoliko vrsta po kojima je poznata u ovom kraju. Ima svoje redovne mušterije koje joj se redovno vraćaju.
"Naučila sam da pravim sir od svekrve Milinke. Osamdesetih godina prošlog veka odlično je išla prodaja sira na pijaci. Za sat vremena sve isprodajem i vratim se kući. Sada nije tako. Na pijaci je otvoreno nekoliko prodavnica sa mlečnim proizvodima, a i svaki market prodaje sir i kačkavalj", kaže Milivojevićeva i zato je pre četiri godine odlučila da više ne ide na pijacu, već da prodaje od kuće jer ima stalne mušterije.
Jedina u selu proizvodi sir i za prodaju. Samo nekoliko domaćinstva čuva krave pa tako komšije, ali i iz okoline, kod nje kupuju mleko, sir i kajmak.
"Mi imamo četiri krave. Dnevno od 50 litara mleka napravim oko 10 kg sira, znači oko 300 kg mesečno. Pravim sir na 'novi način', koji se siri samo 24 sata, sir na 'stari način', koji se pravi sa majom, a od pre tri godine i sir od kuvanog mleka. To je neka vrsta tvrdog sira, nešto između sira i kačkavalja."
Recept za onaj od kuvanog mleka, kaže naša sagovornica, uzeo je njen sin od druga iz Bosne.
"Nedavno je moj sin Aleksandar počeo da ga dimi, a nekada ubacujemo brusnicu, suve šljive, alevu papriku, beli luk, origano, bosiljak ili susam. Šta ko voli. Taj sir pravimo po narudžbini. Može da se jede čim se izvadi iz kalupa, a može i da stoji, tako se suši i postaje još lepši. Dobro ide uz vino i rakiju, kao meze", objašnjava ova domaćica.
Kaže da se više isplati pravljenje sira nego prodaja mleka.
"Cena mleka sa premijom sada iznosi 47 dinara, što nije tako loše. Ranije nisam prodavala mleka jer se nije isplatilo, a sada prodajem i otkupljivačima kada imam veće količine. Imam stalne mušterije koje kupuju i mleko i sireve. Ko jednom proba obavezno se vraća ponovo", ponosno kaže Milivojevićeva.
Iako ima dosta posla i oko krava, i oko proizvodnje sira, naša sagovornica kaže da voli to što radi. Prodaje ih po ceni od 350 do 700 dinara po kilogramu, kajmak po 1.000 dinara, pa joj se više isplati od prodaje mleka.
Inače porodica Milivojević živi od poljoprivrede. Bave se plasteničkom proizvodnjom jagoda, kao i uzgojem lubenica jer je ovo podneblje dobro za uzgoj voća. Još na 20 hektara zemlje seju kukuruz, pšenicu i suncokret.
Foto prilog
Tagovi
Sir Gordana Milivojević Prerada mleka Dimljeni sir Prodaja od kuće
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.