Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni frižideri
  • 04.08.2016. 18:00

Javni frižideri gde se višak hrane deli!

Fudšering frižideri u bečkim gradskim četvrtima!

  • 7.083
  • 351
  • 0

Fudšering (Foodsharing) postaje sve aktuelnija tema u društvu današnjice, a upravo pred odlazak na letnji godišnji odmor baci se najviše kvarljive hrane. Iz tog razloga u mnogim bečkim gradskim četvrtima od ovog leta postoje javni frižideri gde se takva hrana može podeliti sa sugrađanima.

Prema zvaničnim podacima, bečka domaćinstva bace 70.000 tona ili 7.000 punih kamiona prehrambenih proizvoda u otpad - a to je količina koja bi se zapravo vrlo jednostavno mogla smanjiti. Reč je o hrani vrednoj gotovo 400 evra po domaćinstvu.

Javni frižideri dostupni besplatno!

Inicijativu za postavljanje takvih frižidera, na javnim mestima, pokrenula je bečka "Fudšering" asocijacija. Frižideri su svima besplatno dostupni, a različite humanitarne organizacije i ekološka udruženja zaduženi su za održavanje njihove čistoće i proveru ispravnosti hrane.

Kako piše u jednom istraživanju, iz 2012. godine, u Austriji se godišnje baci 157.000 tona hrane, što je 19 kilograma hrane po osobi, odnosno 300 evra po domaćinstvu. Savezno ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo, zaštitu životne sredine i vodoprivredu nakon toga je pokrenulo inicijativu "Hrana je vredna" s ciljem da se količina bačene hrane smanji za 20% do kraja 2016. godine, a u maju 2015. godine i bečko gradsko veće je pokrenulo zakonske mere koje će po uzoru na Francusku i Belgiju regulisati nepotrebno bacanje upotrebljivih namirnica. Krajnji cilj je dvostruko manje hrane u otpadu do 2025. godine.


Tagovi

Hrana Beč Frižideri Deljenje hrane


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."