Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezultati inspekcije
  • 12.05.2015. 15:00

Jestiva ulja u Srbiji su bezbedna!

Srbija je najveći proizvođač uljarica u regionu i predstavlja sirovinsku bazu za sve zemlje regiona.

  • 193
  • 7
  • 0

Prema istraživanjima koja je provela Poljoprivredna inspekcija, jestiva ulja na domaćem tržištu su kvalitetna i bezbedna, a proizvodnja u Srbiji je u potpunosti u skladu sa HCCP standardima.

Na sastanku posvećenom kvalitetu i bezbednosti jestivog ulja na domaćem tržištu, koji je održan u prostorima Privredne komore Srbije, načelnik Sektora poljoprivredne inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nenad Vujović, izrazio je zadovoljstvo rezltatima istraživanja. Ispitano je 15 uzoraka od devet proizvođača, a samo jedan uzorak nije odgovarao kvalitetu, dok je kod dva uzorka problem bio u deklaraciji, na kojoj nije bilo navedeno do kog roka je najbolje upotrebiti proizvod.

Zaključeno je da su ulja bezbedna

Generalni zaključak je da su ulja bezbedna, da je to namirnica koja ima jako malo rizika po bezbednost. U skladu sa tim ćemo koncipirati i buduće kontrole u petogodišnjem planu, rekao je Vujović te dodao kako predmet njihovog interesovanja nije bila samo velika industrija, koja zauzima oko 95 odsto tržišta, već i mali proizvođači ulja, oni koji se bave proizvodnjom hladno ceđenog ulja, pa će akcenat i budućih analiza biti podjednako obuhvatan.

Srbija je sirovinska baza za sve zemlje regiona

U našoj zemlji posluje pet fabrika koje se bave proizvodnjom ulja, a godišnja proizvodnja kreće se između 150.000 i 180.000 tona, rekla je Saška Biorčević, savetnik u Udruženju za poljoprivredu PKS. Srbija je najveći proizvođač uljarica u regionu i predstavlja sirovinsku bazu za sve zemlje regiona. Domaće tržište zadovoljavaju količine od 80.000 tona, dok se izvoz kreće između 50.000 i 80.000 tona, a najviše se izvozi u zemlje regiona - Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku, Sloveniju, kao i u druge države EU.

Foto:depositphotos.com; jovanjaric


Tagovi

Jestiva ulja Mali proizvođači Velika industrija Kontrole Rezultati inspekcije Saška Biorčević Udruženje za poljoprivredu PKS Nenad Vujović Poljoprivredna inspekcija HCCP standardi