Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Surutka
  • 19.09.2023. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Mladenovo, Bačka Palanka

Kako se pravi i pije surutka?

Odavno je surutka poznata u narodnoj medicine kao sredstvo za jačanje imuniteta, protiv iscrpljenosti, a obzirom na bojne minerale i vitamine rado je koriste i potpuno zdrave osobe.

Foto: Veselka Radumilović
  • 2.578
  • 112
  • 0

Surutka je tečnost koja nastaje u procesu sirenja mleka i to kao nusproizvod. Jednostavno rečeno, ovim postupkom - sirenjem, mleko se razdvaja na sir i na surutku. Vekovima se koristi u narodnoj medicini obzirom da joj se pripisuju velika lekovita svojstva. Njen hemijski sastav je svrstava u jedan od najlekovitijih prirodnih napitaka. Sadrži proteine, brojne minerale i oligoelemente.

Iako se čini da je u jednom periodu pomalo zaboravljen njen značaj u ishrani ona je kod poštovalaca zdrave ishrane uvek nalazila svoje mesto i smatrana je eliksirom zdravlja. Tečna je i providna, ima blago kiselekasti ukus, sličan jogurtu i kiselom mleku, te svima onima koji redovno jedu mlečne proizvode nije problem da piju i surutku.

Obilje vitamina i minerala

U njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka, a to su vitamini E i B , minerali kao i mlečni šećeri, a tu su i fosfor, kalijum, natrijum, cink, magnezijum, gvožđe, bakar, mangan i molibden, bogata je i vitaminima, aminokiselinama i belančevinama, a obzirom da ima malo kalorija često se preporučuje i kao napitak za mršavljenje. Može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane, na pijacama ili kod poroizvođača mleka i sira.

Mleko se procedi, kuva u šerpi i pre nego što proključa siri sa jogurtom ili kiselim mlekom

Veliki je broj bolesti koje upotreba surutke može da spreči ili ublaži te će mnogi reći da je pravi melem za sve organe i baš zbog toga mnogi je koriste preventivno. Ipak u našem narodu postoji verovanje da se najčešće koristi za problem sa masnom, oštećenom jetrom, nakon virusnih oboljenja ili usled konzumiranja alkohola kao i masne hrane ili za mršavljenje i regulisanje masnoće u krvi. Odlična je za jačanje kostiju, za zdravlje zuba, kose i noktiju, ujedno čisti organizam od parazita, sprečava razoj bakterija i gljivica, pomaže pri lečenju zapaljenskih bolesti creva. Ipak treba napmenuti da njena upotreba ne garantuje izlečenje ali može doprineti ozdravljenju.

Kako se pravi?

Najčešće se govori o surutki od kozjeg ali i kravljeg mleka, ali jako je važno kupovati mleko ili gotov proizvod od proverenih i pouzdanih proizvođača. Ukoliko se pravi kod kuće postupak je jednostavan.

Proizvode od kozjeg mleka godinama koristi Veselka Radumilović iz Mladenova. Koze i jarići su uvek u dvorištu, i kako kaže vodi računa o njihovoj ishrani kako bi mleko bilo dobro. Tokom letnjih meseci koze pasu ili im kosi travu i tako ih hrani. Praktikuje i lucerku ali ne veće količine kako ne bi došlo do naduva. Zimi se hrane senom. Muze dva puta dnevno, obavezno mleko prokuva, priprema kiselo mleko, a najčešće sir i naravno surutku koju svi ukućani redovno piju.

Najbolje početi sa pola čaše tri puta dnevno

Mleko procedi, kuva u šerpi pre nego što proključa siri sa jogurtom ili kiselim mlekom, mada, kako kaže, može i sa sirćetom ili limunom. Kada se odvojio sir šerpu stavlja na hladno mesto i tek nakon najmanje 12 sati procedi sir koristeći gazu. Sir ponekad pravi tako što mleko ne kuva nego ga greje na temperaturu do 37 stepeni i dodaje tečno sirilo, ostavi mleko da odstoji oko sat vremena što je dovoljno da se sir odvoji od surutke.

U frižideru, u staklenim flašama može stajati nekoliko dana.

Ne treba zaboraviti da je ona kozja odličan izvor leucina, aminokiseline neophodne za rast mišića te je zbog toga omiljena kod onih koji vežbaju u cilju poboljšanja fizičke kondicije. Stručnjaci kažu da mogu da je koriste deca kao i osobe sa alergijama obzirom da u poređenju sa kravljim mlekom kozje ima minimalnu količinu proteina kazeina.

Kako je piti?

Prijateljski savet onih koji surutku redovno piju je da je najbolje početi sa manjim količinama, na primer pola čaše tri puta dnevno kako bi se organizam navikao. Postepeno povećavati količinu i kasnije prilagoditi potrebama organizma. Optimalna dnevna količina je oko pola litre dnevno, a veruje se da je najdelotvornija ujutu pre doručka.


Tagovi

Surutka Kako se pravi Kako se pije Proteini Sirenje mleka Veselka Radumilović Kozje mleko


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danijela Mladenović, doktorant biohemije na Hemijskom fakultetu u Beogradu bavi se proizvodnjom prirodne kozmetike, luksuznih hladno ceđenih ulja i biljnih ekstrakata. Kako nastaju ulja od maline, kupine, divljih ruža, grožđa, šljiva, drenj... Više [+]