Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 10.08.2022. 15:00

Koje voće i povrće ima najviše, a koje najmanje ostataka pesticida?

Analizirano je više od 32.000 uzoraka. Prema rezultatima na prvom mestu sa najviše pesticida je jagoda.

Foto: Depositphotos/toxawww
  • 297
  • 61
  • 0

Neprofitna organizacija za zaštitu životne sredine EWG sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, u svom godišnjem Vodiču za kupce pesticida u proizvodnji, objavila je listu konvencionalno proizvedenog voća i povrća, najviše i najmanje kontaminiranog pesticidima. Analiza je zasnovana na najnovijim testovima Ministarstva poljoprivrede (USDA) i Uprave za hranu i lekove (FDA).

Ova organizacija je posvećena zaštiti zdravlja ljudi i životne sredine, a od 2004. godine objavljuje ažurirani vodič i rangira 47 vrsta popularnog svežeg voća i povrća.

Od 35.200 testiranih uzoraka ostaci pesticida pronađeni su na više od 70 odsto neorganskog voća i povrća. Iako su namenjeni zaštiti bilja i njihovih plodova, mnogi od njih imaju negativan efekat na zdravlje ljudi.

Voće i povrće sa najviše pesticida

Jagode su prve na listi i sadrže najveće količine različitih pesticida. Prosečan Amerikanac u toku godine ih pojede osam kilograma, a kao dodatak dobija "koktel" pesticida kojima se štiti usev ovog voća od napada štetočina i pojave bolesti.

Jagode sadrže najveće količine različitih pesticida (Foto: Depositphotos/vverve)

Analiza je otkrila materije koje su povezane sa rakom i reproduktivnim oštećenjem, ili su zabranjene u Evropi. Pronađeno je u proseku sedam ili osam raznih pesticida, što je daleko više nego za druge poljoprivredne vrste za koje je prosek 2,5 pesticida.

Njih sledi spanać, zatim kelj, raštika i gorušica. Od voća po sadržaju pesticida ovaj neslavni niz nastavljaju nektarine, jabuke i grožđe. Na sredini liste su paprike i ljute papričice, a niz dopunjavaju trešnje, breskve, kruške, celer i paradajz.

Najmanje tretirane vrste

Na ovoj listi se nalazi 15 vrsta koje su najmanje tretirane pesticidima. Na prvom mestu je avokado, a slede ga slatki kukuruz, ananas, luk i papaja.

Prema analizi, niz se nastavlja smrznutim graškom, šparglom i zimskom dinjom. Na začelju spiska su kivi, kupus, gljive, dinja, mango, lubenica i batat.


Tagovi

Ostaci pesticidi Pesticidi u voću Pesticidi u hrani Otrovne materije u namirnicama


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Međunarodna izložba sitnih životinja po 38. put održana u Subotici, okupila je ove godine 140 izlagača koji su izložili ukupno preko 1.600 eksponata različitih vrsta životinja iz sekcija kunićara, teraristike, živinara, glubara i ptičara, p... Više [+]