Pretraživanje tekstova
Proizvođače šećerne repe zabrinjava uvoz ukrajinskog šećera koji će rasti treću godinu za redom. Pod lupom je i uvoz mesa živine te jaja.
Rast uvoza ukrajinskog šećera u EU mogao bi da se nastavi barem još jednu sezonu. U vreme inflacije cena hrane to može biti dobra vest, piše Reuters, ali industrija šećera u EU-u i poljoprivrednici zahtevaju reakciju nadležnih.
Dakle, EU je nakon početka napada Rusije na Ukrajinu ukinula uvozne carine na poljoprivrednu robu pa i šećer što je dovelo do toga da se njegov uvoz u EU udesettrostručio i prošle je sezone iznosio više od 400.000 tona.
Rast je nastavljen i na početku tekuće, a ukrajinski proizvođači procenjuju da bi mogao doseći 650.000 tona u 2023./24. te više od jednog miliona sledeće sezone jer tamošnji farmeri povećavaju proizvodnju zbog manje profitabilnosti žitarica i uljarica.
"Spot cene su već počele da padaju zbog ukrajinskog uvoza, s oko 1.000 evra po toni, što je rekord, na oko 800 evra, dok su globalne cene nastavile da rastu", rekao je Timoti Mejson, analitičar u organizaciji uzgajivača šećerne repe CGB.
Pad cena zabrinjava ratare kojima su nakon nekoliko teških berbi ponovno porasli prihodi jer su zahvaljujući visokim cenama ostvarili rekordnu dobit.
"Mogu razumeti da je rat i da moramo braniti Ukrajinu, ali nije samo na poljoprivrednicima i industriji da plate račun", rekao je Giljem Vulens, francuski ratar.
Grupa proizvođača šećera iz EU-a CEFS pozvala je Evropsku komisiju da traži od Ukrajine da uspostavi kvotu za izvoz šećera u EU, ali i osigura proizvodnju prema propisima kakvi su nametnuti poljoprivrednicima u EU.
Raste i uvoz mesa živine iz te zemlje, upozorio je evroparlamentarac desnog centra, Norbert Lins na prošlom sastanku Odbora za poljoprivredu, naglasivši da je porastao za oko 150 odsto u poređenju sa preratnom situacijom, a jaja za više od 100 odsto, prenosi Euractiv.
Zamenik direktora Komisije za poljoprivredu Pierre Bascou tada je izjavio da se pomno prati situacija sa živinom, jajima i šećerom te je ukazao na pad proizvodnje jaja u EU-u poslednjih meseci, uzrokovan naglim porastom ulaznih troškova i negativnim uticajem izbijanja ptičjeg gripa, te istovremenim povećanjem potražnje potrošača.
EU je i dalje jedan od najvećih svetskih proizvođača mesa živine i neto izvoznik, sa godišnjom proizvodnjom od oko 13,4 miliona tona. Ali, Udruženje prerađivača i trgovine živine u EU (AVEC) upozorava da je konkurentnost EU u padu te da je porast uvoza iz Ukrajine, ali i Brazila i sa Tajlanda vrlo zabrinjavajuća.
Tagovi
Uvoz iz Ukrajine Uvoz šećera Cijena šećera Zabrinuti poljoprivrednici Uzgoj šećerne repe Živinsko meso
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Ja... Više [+]
U jugozapadnoj Andaluziji, u regiji Sierra de Aracena, nastaje najpoznatiji iberijski pršut – proizvodi se od posebne rase svinja koje slobodno pasu i hrane se žirovima, što mesu daje jedinstvenu aromu i teksturu. Najčuveniji je Jamón de Jabugo, zaštićen oznakom geografskog porekla, dok se najskuplji pršut na svetu, Manchado de Jabugo, proizvodi upravo ovde. Kilogram košta čak 4.840 evra, a suši se sedam godina. Naziv potiče od retke rase svinje Manchado de Jabugo. Ova vrsta je bila gotovo izumrla, ali su je lokalni farmeri sačuvali i ponovo oživeli. Svinje žive slobodno u hrastovim šumama, a njihov prirodan način ishrane i uzgoja presudan je za specifičan ukus ovog delikatesa. #prsut