Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 21.11.2023. 18:00

Koliko sirovog mleka je proizvela EU 2022. godine i gde je završilo?

Velika većina sirovog mleka, 149,9 miliona tona isporučena je mlekarama, a ostatak je korišćen na samim gazdinstvima za proizvodnju svežih i prerađenih mlečnih proizvoda. Koja je zemlja proizvođač broj jedan?

Foto: Depositphotos/andron19821982
  • 112
  • 47
  • 0

Mlečne famre Evropske unije proizvele su oko 160 miliona tona sirovog mleka u 2022. godini. Eurostat u najnovijem saopštenju piše kako to ukazuje na godišnji pad od 0,3 miliona tona. Iako je reč o relativnoj stabilnosti, podsećaju da je u suprotnosti sa rastom proizvodnje kojeg beleže od 2010. godine. 

Koliko mleka završi kao puter i sir?

Velika većina sirovog mleka (149,9 miliona tona) isporučena je mlekarama, a ostatak je korišćen na samim gazdinstvima za proizvodnju svežih i prerađenih mlečnih proizvoda. 

Tako su prošle godine mlekare proizvele 22,5 miliona tona konzumnog mleka te 7,7 mil. t fermentisanih mlečnih proizvoda i to od šest mil. t punomasnog i 1,7 mil. t obranog mleka. 

Od 46,4 mil. tona punomasnog mleka napravljeno je 2,3 mil. t putera, a od 59,2 mil. t punomasnog i 16,9 mil. t obranog napravljeno je 10,4 mil. t sira

Za proizvodnju sira i maslaca iskorišćeno je 70 odsto ukupne količine punomasnog mleka u EU mlekarama.  

Nemačka najveći proizvođač 

Nemačka je bila najveći proizvođač konzumnog mleka (19 odsto ukupne EU količine), putera (20 odsto), fermentisanih mlečnih proizvoda kao što su jogurt (29 odsto) i sir (22 odsto). Francuska je bila drugi najveći proizvođač i putera i sira (18 odsto od ukupnog broja za svaki proizvod).

Nemačka je zajedno sa Španijom (15 odsto ukupne EU kolčine), Francuskom (13 odsto), Italijom (11 odsto) i Poljskom (devet odsto) činila dve trećine proizvedenog konzumnog mleka u EU-u 2022.

Kada je reč o drugim zemljama, one su bile ključni proizvođači ostalih svežih i prerađenih mlečnih proizvoda. 

Tako je Holandija zabeležena kao drugi najveći proizvođač fermentisanih mlečnih proizvoda u EU (15 odsto ukupne EU kolčine), četvrti najveći proizvođač sira (devet odsto) i peti putera (10 odsto). Irska je bila treći najveći proizvođač putera (13 odsto ukupne EU količine) i peti po proizvodnji fermentisanih (sedam odsto). 


Tagovi

Pad proizvodnje Eurostat Nemačka Fermentisani mlečni proizvodi Sirovo mleko Proizvodnja mleka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.