Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smrznuto povrće
  • 26.04.2020. 07:30

Listerija u smrznutom povrću: Kako smanjiti rizik zaraze?

Listerija predstavlja značajan problem za prehrambenu industriju i potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. Broj obolelih od listerioze u 2018. godini iznosio je 2.500, što predstavlja trend rasta u poslednjih 10 godina.

Foto: JumpStory
  • 724
  • 58
  • 0

Nakon što je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) upozorila na opasnost od bakterije listerije u smrznutom povrću, stručnjaci za hranu osmislili su mere za proizvođače kojima bi se smanjio rizik od zaraze. 

Prema istraživanju koje je sprovedeno, veliki problem predstavlja blanširanje povrća pre pakovanja i zamrzavanja. "Proizvođači se često odlučuju na blanširanje povrća pod vrućom vodom ili parom kako bi zadržali ukus, boju i teksturu ne razmišljajući pritom da bi to moglo dovesti do razvoja bakterija", stoji u saopštenju EFSE

Higijenski uslovi najbitniji 

Glavni faktori koji utiču na razvoj bakterije su zagađena voda, nezadovoljavajući higijenski uslovi i visoke temperature. Kako bi se to sprečilo, stručnjaci preporučuju da se radne površine na kojima se obavlja pakovanje povrća čiste i dezinfikuju nekoliko puta dnevno.

Isto tako, oni proizvođači koji blanširaju povrće trebalo bi da naprave bar jednom godišnje kontrolu vode kako bi se uverili da nije zagađena. 

EFSA je takođe dala i preporuku o tome kako smanjiti rizik od razvoja infekcije kod kuće. "Ključno je održavati dobre higijenske uslove, ne ostavljati dugo kupljeno smrznuto povrće na sobnoj temperaturi pa ga onda stavljati u zamrzivač, pratiti uputstva za pripremu povrća koja je označena na proizvodu. Uopšteno, rizici su manji ako se povrće kuva pravilno nakon odmrzavanja", poručuju iz agencije. 

Iako se ovaj mikroorganizam ne može razvijati u zamrzivaču, iz EFSE upozoravaju da se njena pojava može dogoditi samo dok smo još uvek u prodavnici ili dok namirnicu vozimo do kuće. Zbog toga se uvek preporučuje da se zamrznuta hrane kupi poslednja, kada smo sve ostale već uzeli. 

Opasnost za ljudsko zdravlje

Listerija predstavlja značajan problem za prehrambenu industriju i potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. Zarazna je bolest koja često ostaje zanemarena, a može rezultirati preranim porođajem i pobačajem u trudnoći, kao i zahvatanjem središnjeg nervnog sistema.

Prema poslednjim podacima EFSA-e i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), broj obolelih od listerioze u 2018. godini iznosio je oko 2.500, što predstavlja trend rasta u poslednjih 10 godina.


Tagovi

Smrznuto povrće EFSA ECDC Listerioza Listerija Infekcija Higijena Blanširanje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.