Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene svinjetine
  • 07.05.2022. 15:00

Lokdaun u Kini usporava trgovinu mesom - čeka u luci više od 70 dana

Ova zemlja je najveći uvoznik svinjskog mesa, a zbog strogih mera protiv pandemije uvoz opada. Kakva su predviđanja za cenu svinjetine?

Foto: Depositphotos/grigvovan
  • 233
  • 19
  • 0

Dugotrajni lokdaun u Šangaju i drastične mere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 izazvao je logističke probleme i zastoje u prehrambenoj industriji koji dovode do problema u poslovanju. Reuters izveštava je došlo do usporavanja trgovanja mesom.

Dok Peking istrajava sa svojom kontroverznom strategijom nultog-COVID-a uprkos rastućim rizicima, stanovnici Šangaja i okolnog područja suočavaju se s problemom transporta hrane.

Kao najveći svetski kupac mesa, Kina je prošle godine trgovala sa više od devet miliona tona u vrednosti od oko 32 biliona dolara.

Roba zaglavljena u luci

Šangaj ima idealnu lokaciju za distribuciju proizvoda širom zemlje, ali otkako je izbijanje slučajeva virusa korona dovelo do zatvaranja grada krajem marta, transport ohlađenih ili smrznutih proizvoda postao je veoma skup. Vozači su podvrgavani čestim testiranjima, dugim karantinskim periodom i dugotrajnim čekanjima na ulazak u grad. Dodatni problem je manje dostupnih kamiona hladnjača zbog posebnog zahteva za licence.

Uvoznici se suočavaju sa problemima, a najveće posledice je imao uvoz svinjskog mesa. Očekuje se da će ukupan uvoz svinjetine za ovu godinu pasti za 30 odsto. Svi izvoznici prijavljuju probleme, a neki su robu preusmerili na druga tržišta. Istovremeno, kineski kupci unutar zemlje javljaju o nestašici, dok rashlađeno meso čeka u luci i više od 70 dana.

Neki su robu preusmerili na druga tržišta (Foto: Depositphotos/muntenesa)

Čak ni preusmeravanje u druge luke nije donelo očekivane rezultate. Mnogi gradovi imaju dodatna testiranja na kovid. Tako roba koja je jednom testirana kod istovara u luci ponovo prolazi kroz brojna ispitivanje, a vreme prolazi. Sve ovo dovodi do inflacije hrane.

Rast cena svinjskog mesa

U svojoj kolumni za PigProgress Džon Strak ističe da je sada vidljiv uticaj spoljnih varijabli na cenu svinjskog mesa. Istakao je mnogobrojne faktore koji su delovali na tržište. Na ove promene nije otporna ni Kina.

Broj zaklanih grla u toj zemlji je dostigao vrhunac krajem 2021. i početkom 2022. godine, a najnoviji podaci pokazuju pad od početka godine. Istovremeno je došlo do naglog pada nivoa uvoza koji se isporučuje u Kinu u 2021/22.

Prema podacima popisa iz decembra 2021., u EU je zabeležen pad brojnosti za 3,5 odsto u rasplodnom stadu. Izuzetak je bila Španija gde je tada zabeležen rast od dva odsto. Negativni trend se nastavio i u prvom delu 2022. godine, a zbog rastućih troškova hrane i energije broj svinja će ostati smanjen. Evropski izvoz te vrste mesa je pao za 2,7 odsto u 2021., ali se domaća potražnja održala.

Cene energenata i hrane ostaće visoke, a to znači da će i cene svinja i svinjskog mesa nastaviti rasti i biti visoke.


Tagovi

Svinjsko meso Tržište mesa Kina Uvoz svinjetine Svinjetina Lokdaun


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.