• Med sa pečurkama
  • 14.07.2020. 14:00
  • Grad Beograd, Beograd

Marko Rajić: Med sa gljivama ljudi pretežno kupuju iz zdravstvenih razloga

"Tražio sam način da iskoristim sušene pečurke. Med sa gljivama se veoma dobro pokazao. Najviše se ljudi javljaju iz medicinskih razloga i najlepši osećaj je kada znam da sam uspeo nekome da pomognem, to je najveći uspeh onoga što radim", navodi ovaj uzgajivač.

Foto: Arhiva Marka Rajića
  • 257
  • 42
  • 0

Marko Rajić odrastao je na beogradskom asfaltu, međutim, kao gradsko dete, oduvek je čeznuo za prirodom i selom. Želeo je da se upusti u poljoprivrednu proizvodnju, ali nije znao kako bi to mogao da izvede. Pre tri godine, sasvim slučajno ušao je u svet gljiva.

"Imao sam praznu garažu i teča me zamolio da u njoj gaji šitake jer je čuo da se od toga može dobro zarađivati. Međutim, kada je video da od toga nema mnogo novca, odustao je. Ali, ja sam to nastavio", objašnjava Marko.

Od proizvoda od pečuraka, izdvaja dimljenu bukovaču

U proizvodnji mu, dodaje, pomaže brat, a o uzgajanju pečuraka najviše uči od prijatelja koji je duže u ovom poslu. Među pečurkama koje rastu u Markovoj garaži nalaze se šitake, bukovača, brestovača, a za nekoliko dana trebalo bi da im se pridruži i hericium. Ideja mu je da one postanu primarni posao, ali, kako kaže, treba dosta ulaganja i vremena da bi se to postiglo.

"Ja sam električar i ovo mi je dopunski posao. Želim da dođem do stadijuma da samo od ovoga živim. Perspektiva postoji, ali ulaganja su velika. Od sirovih gljiva se ne može opstati jer su jeftina i kvarljiva roba, tako da moram vrlo brzo da ih prodam od trenutka kada ih uberem. Sveže ih odnosim na kućnu adresu i to svakako potenciram. Međutim, prerađevine svakako daju više prihoda", navodi on.

U garaži razvio ozbiljnu proizvodnju

Tako je osmislio nekoliko proizvoda od gljiva. Kaže, do toga je došao u potrazi za načinom da ih iskoristi u sušenom stanju. Izdvaja dimljenu bukovaču u prahu, začin po mirisu sličan dimljenom mesu koji se koristi kao dodatak već pripremljenom i serviranom obroku. Ipak, ono po čemu je specifičan i prepoznatljiv je med sa gljivama.

"Med otkupljujem od prijatelja koji ima pčele. Koristim isključivo onaj od uljane repice jer se brzo kristalizuje i kada se sjedini sa gljivama dobije se kompaktna masa. Bagremov ili neki drugi med nije preporučljiv za kombinaciju sa pečurkama jer se one podignu na površinu i svaki put pre konzumiranja mora da se promeša. Onaj od uljane repice sa gljivama brzo očvrsne i nema potrebe za mešanjem pre uzimanja", objašnjava Rajić.

Tajna lekovitosti njegovih gljiva

Do sada je mešao sušene i mlevene gljive sa medom koje tako moraju da odstoje mesec dana i tek nakon toga mogu da se konzumiraju. Nedavno je, kaže, počeo da pravi sirup od gljiva i da ga kombinuje sa medom, koji može odmah da se jede.

"Sirup zahteva termičku obradu pečuraka. Kuvanjem na temperaturi između 80 i 90 stepeni razbija se njihov ćelijski zid te ona nakon toga ima bolji efekat. Kuvam ih tri sata, iscedim, bacim suvi ostatak i nastavim da kuvam još osam do 10 sati dok voda ne ispari. Tako dobijem gustu masu, odnosno sirup", objašnjava naš sagovornik.

Termička obrada je poželjna jer im razbija ćelijski zid

Reakcija onih koji su probali med sa pečurkama, ali i druge proizvode koje pravi od njih su, kaže Marko, vrlo pozitivne, a kupci su najčešće osobe koje imaju zdravstvenih problema.

Ljudi koji su imali alergije, posle 15 do 20 dana konzumiranja mojih proizvoda kažu da nemaju više tih problema. Žena koja je osam godina svakog jutra imala suzne oči, kijala i kašljala, pozvala me posle tri nedelje i rekla da je to prošlo. Jedan čovek mi je javio da mu je prostata mnogo bolja otkako jede med sa pečurkama. Devojka koja ide na hemoterapiju kaže da je uspela da podigne nivo leukocita zahvaljujući esktraktu od gljiva koji pravim u vidu kapsula. One jesu lekovite, ali je to u našem narodu veoma malo poznato. Ima efekta, gljive su čudo“, navodi on.

U ponudi ima proizvode tokom čitave godine

Kupci se javljaju pretežno iz Beograda, ali i iz drugih gradova Srbije. Dosta poziva dobija i iz inostranstva.

"U inostranstvo još uvek nisam slao, ali zvali su me iz Amerike, Švajcarske, Austrije. Poslednji poziv dobio sam iz Engleske. Najviše se ljudi javljaju iz medicinskih razloga i najlepši osećaj je kada znam da sam uspeo nekome da pomognem, to je najveći uspeh onoga što radim", zaključuje ovaj uzgajivač.

Potražnja za pečurkama i prerađevinama od njih najveća je, dodaje, u jesenjim i zimskim mesecima. Iako uzgajivači gljiva smanjuju proizvodnju u letnjim mesecima upravo zbog manje potražnje, Marko u svojoj garaži u Beogradu prilagođava uslove proizvodnje i bori se sa svim poteškoćama kako bi potrošačima obezbedio proizvode i u ovom periodu godine. Pored pomenutih, pravi i čajeve i sokove od pečuraka.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj pečuraka Med sa pečurkama Dimljena bukovača Marko Rajić Sokovi od pečuraka Mlevene gljive Uzgajivač gljiva


Autorka

Andrijana Glišić

Student žurnalistike i ljubitelj digitalnih medija.