• Sušenje voća i povrća
  • 12.08.2020. 18:00

Mladi inženjeri razvili solarnu sušaru za voće i povrće

Mladi tim iz Bugarske smatra da je ovo rešenje za mala poljoprivredna gazdinstva koja ulažu mnogo novca u uzgoj voća i povrća, a u sušenom stanju bi mogli da ih prodaju po višim cenama.

Foto: Facebook/Bushan Trivedi
  • 212
  • 64
  • 0

Mladi bugarski tim iz poduzetničkog programa ABLE Activator razvio je solarnu sušaru za voće i povrće. Uređaj je rezultat projekta "Ponos farmera" i, kako kažu, rešenje za mala poljoprivredna gazdinstva koja ulažu puno novca u uzgoj voća i povrća, a u sušenom stanju bi mogli da ih prodaju po višim cenama i dalje sačuvaju njihov rok trajanja, piše agronovinite.

Sunčeva energija koristi se za sušenje koje se odvija u zatvorenom prostoru što štiti proizvode od prašine i štetočina.

"Solarna sušara je brža i jeftinija od električnih dehidratora", tvrde njeni tvorci.

U timu koji je stvarao uređaj je i Bušan Trivedi, inženjer mašinstva iz Mumbaja u Indiji koji je u svojoj domovini radio na projektu snabdevanja solarnom energijom socijalno ugrožene porodice. Za potrebe siromašnih domaćinstava u susednom Mijanmaru stvorio je i šporet sa malom potrošnjom drva. To je poboljšalo kvalitet vazduha u domaćinstvima i smanjilo krčenje šuma na tom području.

Nezakonita seča: Na EU tržištu tikovina iz Mijanmara

Projekt ovog inženjera i njegovih kolega osvojio je prvo mesto na ovogodišnjem proletnom izdanju "ABLE Activator"-a.

Na tržištu postoje slični proizvodi

Trenutno na tržištu postoji još sličnih proizvoda, a jedan je osmislila i kompanija "SolarFlex" koja je htela da reši pitanje bezbednosti hrane i pokrene mikro poduzeća u zemljama u razvoju. Tako su razvili proizvod koji ima fleksibilan dizajn i jeftin je za proizvodnju.

Sušenje voća i povrća ovim sistemom je efikasno rešenje za dugoročno skladištenje hrane koje ne zahteva struju i eliminiše potrebu za hemijskim konzervansima.

Dehidracija - sačuvajte voće, povrće i druge namirnice

Korišćenje solarne energije u ovu svrhu već se uspešno primenjuje u mnogim zemljama, uključujući Portugal. Lokalni uzgajivači bilja koriste je na svom imanju kako bi uštedeli energiju tokom procesa sušenja i smanjili troškove proizvodnje. Uvođenjem inovacija njihovi troškovi energije smanjeni su za čak 70 odsto.


Tagovi

Solarna sušara Sušara za voće Sušara za povrće Bugarska Inženjeri


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.