Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeni proizvodi
  • 31.03.2019. 10:30

Mleko ovaca i koza koje se hrane senom, dobilo oznaku TSG

Proizvodnja mleka od sena smatra se najprirodnijim načinom proizvodnje. Ovakvo mleko dolazi od životinja iz održivih tradicionalnih mlečnih farmi koje za proizvodnju mleka ne koriste fermentisanu hranu.

Foto: Depositphotos/Anna-ch
  • 137
  • 29
  • 0

Evropska komisija odobrila je prijavu za registraciju mleka ovaca i koza koje se hrane senom, u Registar garantovano tradicionalnih specijaliteta - Traditional Speciality Guaranteed (TSG), navodi Ag-Press.  

Nazivi su zaštićeni na pet jezika: nemačkom, engleskom, italijanskom, francuskom i španskom jeziku. Pa tako ovčije mleko, dobijeno od životinje hranjene senom ima nazive: "Schaf - Heumilch", "Sheep’s Haymilk", "Latte fieno di pecora", "Lait de foin de brebis" ili "Leche de heno de oveja". Isto je i sa kozjim mlekom, a nazivi su mu: "Ziegen-Heumilch", "Goat’s Haymilk", "Latte fieno di capra", "Lait de foin de chèvre" ili na španskom "Leche de heno de cabra". 

Proizvodnja mleka od sena smatra se najprirodnijim načinom proizvodnje. Ovakvo mleko dolazi od životinja iz održivih tradicionalnih mlečnih farmi koje za proizvodnju mleka ne koriste fermentisanu hranu

Oznaka Garantovano tradicionalni specijalitet, naglašava tradiciju proizvodnje, a ne poreklo i odnosi se na proizvode čiji sastav ili način proizvodnje imaju tradicionalni karakter.

Mala EU škola - šta su zaštićeni proizvodi?

Ovi nazivi pridružiće se popisu od više od 1.445 naziva već zaštićenih proizvoda, a koje možete pronaći na ovom linku


Tagovi

Zaštićeni proizvodi Proizvodnja mleka Seno Garantovano tradicionalni specijalitet


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.