Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 19.01.2022. 09:00

Moguć produžetak Uredbe o ograničenju cena namirnica

Odgovarajući na pitanje na koji vremenski period bi se odnosila produžena uredba, ministarka trgovine Tatjana Matić navela je da će Vlada tu odluku doneti na osnovu izveštaja Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu i kretanja na globalnom tržištu.

Foto: Depositphotos/gyn9037
  • 87
  • 26
  • 0

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je da Vlada i resorno ministarstvo razmatraju produženje Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, s obzirom na to da svetski ekonomisti procenjuju da se inflacija neće smiriti ni u prvoj polovini 2022. godine.

Matić je u izjavi za agenciju Tanjug istakla da se pokazalo da je donošenje Uredbe bilo ispravno i da su je trgovci u potpunosti primenili, uz napomenu da je snabdevenost tržišta dobra i da nije došlo do pojave špekulativnih cena.

Ne možemo biti veliki optimisti kada je reč o cenama hrane i sirovina?

Kako se dalje prenosi na sajtu Vlade Srbije, podsetila je na to da je Vlada donela ovu uredbu kako bi, pre svega, zaštitila socijalno najugroženije slojeve našeg stanovništva, ali i tržište od nekontrolisanog rasta cena.

"U tom smislu, smatramo da bi i u narednom periodu ona trebalo da ostane na snazi, a u prilog tome, između ostalog, govori i činjenica da prvi ovogodišnji izveštaj organizacije UN za hranu i poljoprivredu pokazuje da je u Evropi u toku 2021. godine došlo do skoka cena hrane i sirovina od 28,1 odsto", objasnila je Matićeva.

Prema njenim rečima, svetski ekonomisti upozoravaju na to da u 2022. godini, pre svega, zbog i dalje neizvesnih pandemijskih uslova i sve neizvesnije klimatske situacije, ne možemo biti veliki optimisti kada je reč o cenama hrane i sirovina. Odgovarajući na pitanje na koji vremenski period bi se odnosila produžena uredba, navela je da će Vlada tu odluku doneti na osnovu izveštaja Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu i kretanja na globalnom tržištu.

Ograničene cene pet osnovnih namirnica

Podsetimo, donošenjem Uredbe cene osnovnih proizvoda, početkom decembra u naredna dva meseca u Srbiji ne smeju prelaziti nivo od 15. novembra prošle godine. Ograničenje cena odnosi se na šećer, brašno tipa T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti.


Tagovi

Osnovne namirnice Uredba Ograničenje cena Tatjana Matić FAO Cene hrane


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...