Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kloniranje domaćih životinja
  • 23.06.2015. 08:20

Moratorijum na proizvode od kloniranih životinja!

Poslanici Evropskog parlamenta traže strožu kontrolu, od one koju predlaže Evropska komisija, za hranu dobijenu kloniranjem, odbijajući da dozvole konzumiranje prehrambenih proizvoda od kloniranih domaćih životinja i njihovih potomaka!

Foto: depositphotos.com/Strobos
  • 100
  • 5
  • 0

Poslanici Evropskog parlamenta, na nedavnoj sednici, zaključili su da ne bi trebalo dozvoliti da se meso, mleko i jaja od kloniranih životinja nađu na trpezama građana Evropske unije.

Navedeni predlog, koji nameće daleko stroža ograničenja na uvoz i potrošnju proizvoda nastalih kloniranjem od onog koji je iznela Evropska komisija, usvojili su članovi Odbora za zaštitu životne sredine (ENVI) i Odbora za poljoprivredu (AGRI) s 82 glasa za, 8 protiv i 8 uzdržanih, javlja EurActiv.com.

Potpuna zabrana

"Nadamo se da ćemo se izboriti za potpunu zabranu sve dok naučnici ne dokažu da je konzumacija proizvoda od kloniranih životinja 100% bezbedna za ljudsko zdravlje. Mi danas nemamo tu garanciju", objasnila je italijanska poslanica u Evropskom parlamentu Đulija Moi.

Dok je Komisija predložila zabranu konzumiranja kloniranog mesa od najčešćih vrsta domaćih životinja (goveda, ovaca, konja i koza), članovi Odbora za zaštitu životne sredine i poljoprivredu proširili bi zabranu na sve poljoprivredne vrste, navodeći kao razlog zabrinutost za dobrobit životinja i evropskih potrošača.

Takođe, oni žele da zabrane i konzumaciju uvezenog mesa i mlečnih proizvoda od potomaka kloniranih životinja, te da uvedu sistem za praćenje navedenih proizvoda.

Sistem za praćenje porekla

"Komisija kaže da je sistem praćenja nemoguće sprovesti, te da bi on stvorio dodatne troškove kompanijama," istakla je nemačka poslanica Renate Zomer. "Međutim, slični propisi se već primenjuju za genetički modifikovane organizme," dodala je Zomerova.

Ovo je drugi pokušaj Komisije da preispita propise o takozvanoj novoj hrani, koji datiraju od 1997. godine, nakon uspešnog kloniranja ovce Doli. Prvi pokušaj nije uspeo u martu 2011. godine. "O ovoj tematici ćemo glasati na plenarnoj sednici ove jeseni, verovatno u septembru i imamo velika očekivanja", zaključila je Renate Zomer.

Foto: depositphotos.com/Strobos


Tagovi

Moratorijum Stočarstvo Kloniranje Ovca Doli Evropska unija Evropska komisija Bezbednost hrane Genetički modifikovani organizmi


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.