Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kajmak
  • 20.10.2018. 12:30

Najbolji kajmak na beogradskoj pijaci

"Kažu da, kad bih ja otišla sa pijace, oni bi svi slavili. Toliko više prodam od svih njih", otkriva Svetlana Popović iz sela Šutci koliko su popularni njen sir i kajmak.

Foto: Julijana El Omari
  • 8.112
  • 509
  • 0

Proizvoditi kajmak mek kao maslac, rasprodati ga već do devet ujutru i imati stalne kupce, koji specijalno dolaze iz inostranstva po vaš proizvod - nešto je o čemu mnogi proizvođači mlečnih proizvoda mogu samo da sanjaju, ali ne i Svetlana Popović iz sela Šutci kod Lazarevca! Svetlana svake subote na pijaci na Karaburmi u Beogradu prodaje sir, kajmak i kačkavalj, a koliko prodaja njoj dobro ide, svedoče i komentari njenih kolega u mlečnoj hali.

"Gledam ja kako i koliko drugi prodaju i često mi kažu da, kad bih ja otišla sa pijace, oni bi svi slavili. Toliko više prodam od svih njih. Proizvodim sir mladi, stari, kajmak, sve od krajvljeg mleka. Ja sam zadovoljna prodajom, imam nekih 100 kg, nije to neka količina, ali s obzirom da sve sama radim...Ujutru idem po mleko, jer ja ne proizvodim dovoljno, subotom ustanem u pola noći da uzvarim to mleko i nosim na pijac", priča Svetlana.

Samo jedna krava u domaćinstvu - mleko uzima i iz komšiluka

Nažalost, ova poljoprivrednica imala je više smrtnih slučajeva u porodici, ostala je sama u kući sa ćerkama, koje je morala da izdržava. Kako su se svekar i svekrva nekad bavili prozvodnjom i prodajom mlečnh proizvoda na karaburmskoj pijaci, rešila je da nastavi tradiciju i ne samo to; kako je jedna ćerka sada udata, a druga studira, sama se brine o čitavom porodičnom domaćinstvu sa 30 umatičenih ovaca, 30 ćuraka, 40 tovnih pilića, 15 kokošaka, 14 ha zemlje i o samo jednoj kravi.

Svetlana
Svetlana je zadovoljna prodajom svojih proizvoda

"Imam jednu kravu, a dodatno mleko uzimam iz komšiluka. Imala sam tri krave do pre tri meseca, ali nisu bile steone, pa sam morala da ih prodam. U poslednje vreme prodaja se baš povećala i ne mogu da se požalim, razmišljam da i povećam tu količinu mleka. U planu mi je da uzmem dve junice, jer želim da imam svoje mleko i da više ne uzimam iz komšiluka, a već sejem i proizvodim stočnu hranu, pa bih i tu malo uštedela", otkriva ova vredna žena.

Kajmak - kruna proizvodnje

Od 80 kg do 100 kg sira, oko 25 kg kajmaka i 5-6 kg kačkavalja proda svake subote, a u njenoj ponudi nalazi se i punomasni sir sličan feti. Ipak kajmak je kruna njene proizvodnje.

"Moj kajmak se, na primer, rasteže kao maslac, nekim ljudima bude mlečav. Moj recept je da mora da se ostavi duže vreme da vri, samim dužim vrenjem, sve bakterije nestanu, a i sam kajmak bude kvalitetniji. Onda ga ostavim na topolom, pa ga stavim u frižider. Ne može ništa brzinski, treba mu vreme da bi on bio takav kakav jeste. Gledajući svekrvu kako radi i ja sam naučila da pravim kajmak", kaže Svetlana.

Krava
Svetlana je morala da proda tri krave, jer nisu bile steone

Ova poljoprvrednica iz sela Šutci, kaže da se kaje što nije naučila pre da pravi kajmak i da prodajom na pijaci može da se postigne veća i poštena cena za poljoprivredni proizvod, nego da s eprodaje otkupljivačima veće količine. Stalnih mušterija - ljubitelja najboljeg kajmaka na Karaburmi ima sve više, međutim tu su i oni inostrani stalni kupci.

"Imam kupce koji nose kajmak za Švajcarsku, za Ameriku. Jedan čovek već 10 godina dolazi iz Amerike u junu ovde na odmor i kad u julu krene nazad, on uzme po 10 kg kajmaka, to stavi u zamrzivač i uzima kad mu treba. Mnogi moji kupci su navikli na kajmak koji ja prizvodim i čekaju me ujutru da dođem, da bi uzeli taj prvi jutarnji mladi kajmak, jer ja rano ujutru podlivam", dodaje Svetlana.

Iako često bude teško da sama brine o celom domaćinstvu, planira da proširi svoju proizvodnju, pa možda i da se pročuje, ne samo po dobrom kajmaku već i po ukusnom pilećem i ćurećem mesu i kvalitetnim ovcama.


Tagovi

Sir Kajmak Kačkavalj Svetlana Popović Šutci Karaburma


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...