Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opson V
  • 15.04.2016. 08:00

Najveće razotkrivanje lažno deklarisane hrane

Više od 10.000 tona i milion litara opasne veštačke hrane i pića zaplenjeno je u Interpolovim operacijama u 57 država da bi se zaštitilo zdravlje potrošača.

  • 304
  • 41
  • 0

Više od 10.000 tona i milion litara opasne veštačke hrane i pića zaplenjeno je u Interpolovim operacijama u 57 država da bi se zaštitilo zdravlje potrošača, piše Europol.

Operacija Opson V rezultirala je otkrićem 9 tona falsifikovanog šećera zagađenog đubrivom u Sudanu, a italijanske službe su pronašle više od 85 tona maslina koje su prefarbane bakar sulfatom da bi se poboljšala njihova boja.

Među ciljevima operacije je i suzbijanje organizovanog kriminala

Hapšenja su sprovedena širom sveta, a istraga će biti nastavljena. Jedan od ciljeva je otkrivanje i prekidanje mreže organizovanog kriminala, koja se krije u trgovini veštačkom hranom, kao i povećanje saradnje između predstavnika zakona i regulatornih tela.

U Grčkoj su policijski službenici otkrili tri ilegalne fabrike koje su proizvodile lažna alkoholna pića. Policija je zaplenila opremu koja je korišćena u proizvodnji, uključujući etikete, čepove, prazne flaše i više od 7.400 flaša napunjenih lažnim alkoholnim pićima sa falsifikovanim etiketama.

Interpol istražuje prevare u prehrambenoj industriji.

U Velikoj Britaniji, policija je otkrila gotovo 10.000 litara lažnog alkohola, uključujući vino, viski i votku. U Burundiju je zaplenjeno više od 36.000 litara ilegalnog alkohola, zajedno sa devet Kalašnjikov pušaka, municijom i tri granate.

Krijumčari se i meso majmuna

Nakon što je policija na Tajlandu sprovela kontrolu i otkrila da je 4 tone mesa nelegalno uvezeno iz Indije, dalja istraga je otkrila ilegalnu trgovinu u čak 10 pokrajina. Policijski službenici su otkrili i uništili više od 30 tona ilegalne govedine i mesa bizona koje nije bezbedno za ljudsku upotrebu, a bilo je namenjeno za prodaju u supermarketima.

Sledeći slučaj govori o otkrivenoj ilegalnoj trgovini na aerodromima. Službenici su na aerodromu u Zaventemu u Belgiji otkrili nekoliko kilograma mesa majmuna, dok je u Francuskoj pronađeno i uništeno 11 kilograma skakavaca i 20 kilograma gusenica.

Prepakivanje kikirikija

Policija je u Južnoj Koreji uhapsila preprodavca dodataka ishrani koji je preko interneta prodavao navodno prirodne proizvode, ali koji su zapravo sadržavali štetne sastojke. U desetomesečnom periodu na prodaji tih proizvoda on je zaradio oko 170.000 dolara.

Lažno označavanje proizvoda zajedničko je svim vrstama hrane u svetu. U Australiji je, tokom kontrolisanja 450 kilograma meda otkriveno da je med pomešan i zastareo, a pošiljka kikirikija bila je prepakovana i ponovo označena kao pinjola, što je zbunilo osobe alergične na kikiriki.

"Lažna i opasna hrana i piće ugrožava zdravlje i bezbedost ljudi širom sveta, a oni često primećuju i postaju sumnjičavi prilikom kupovine takvih proizvoda", kaže Majkl Elis, glavni službenik INTERPOL-a za trgovinu ilegalnim proizvodima i nastavlja: "Operacija Opson V rezultirala je najvećim raskrinkavanjem u istoriji. Međutim, moramo nastaviti da ulažemo napore da bismo uništili kriminalnu trgovinu čiji je cilj jedino profit, bez obzira na to koliko će to koštati javnost".

Pileće iznutrice držali u formalinu

"Današnji rast cena hrane i globalna prehrambena mreža pružaju mogućnost za kriminalnu prodaju nelegalne i hrane čiji je kvalitet ispod standarda. Industrija takve hrane donosi zaradu od nekoliko milijardi dolara, a ona predstavlja ozbiljan potencijal ugrožavanja zdravlja kupaca", izjavio je Kris Vanstenkiste, menadžer Tima za kriminal intelektualnog vlasništva u Europolu.

U Indoneziji su službenici otkrili 70 kilograma pilećih iznutrica koje su bile čuvane u formalinu, zabranjenom za ljudsku upotrebu. Prema podacima NAFDC-a više od 310.000 nelegalnih prehrambenih proizvoda pronađeno je iza gomile sakrivenih pločica u skladištu, verujući da je to došlo brodom iz Malezije.

Policija je u Boliviji otkrila skladište sa hiljadama konzervi sardina, sa lažnim oznakama poznatog peruanskog brenda, koje je trebalo zalepiti na te konzerve.

Falsifikovani viski u originalnom pakovanju

U Mađarskoj, Italiji, Litvaniji i Rumuniji, carina i policija otkrile su lažnu čokoladu, slatkiše i bezalkoholno penušavo vino namenjeno deci, spremno za izvoz u Zapadnu Afriku.

U Togou je uništeno 24 tone ribe tilapije koja nije namenjena za ljudsku upotrebu. U Zambiji je policija otkrila 1.300 flaša falsifikovanog viskija u originalnom pakovanju koje je bilo ukradeno iz skladišta. Preko 3.200 kartona pića u prahu sa istekom roka trajanja, takođe je oduzeto.

Prvo pokretanje Opson operacije 2011. godine neprekidno je raslo obuhvativši na početku samo 10 zemalja Evrope, da bi sada obuhvatilo gotovo 60 zemalja sveta u kojima se otkriva hiljade i hiljade komada lažne i falsifikovane hrane i pića.

Foto:bigstockphoto.com;


Tagovi

Zdravlje Opson V Interpol Veštačka hrana Falsifikovani šećer Organizovani kriminal Formalin


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!