Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zova
  • 15.06.2021. 16:30
  • Pčinjski okrug, Donji Vrtogoš, Vranje

Napravite sok od zove, a jedan deo cvetova sačuvajte u zamrzivaču

Maja Đorđević iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja bere zovu po lepom i sunčanom danu kad u njoj ima najviše polena. Deo ubranih cvetova obično zamrzne u zamrzivač, a od druge polovine svojoj porodici spremi ukusan sok.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.637
  • 398
  • 0

Čim su pčele počele da sleću na cvetove zove u vranjskom kraju to je bio znak tamošnjim domaćicama, koje godinama prave sok od ove lekovite biljke, da je vreme da počnu sa pripremama za ovaj veliki i za njih značajan posao. I dok su neke krenule da sređuju svoje ostave, druge su iskoristile priliku da još jednom operu i ispare sudove i flaše u kojima će spremati i pakovati ovaj tečni delikates, dok su treće obišle mesta pored obližnjih potoka, uz koje raste zova, da vide gde mogu da uberu najlepše cvetove za sok.

Od te namere nisu odustale čak i kada su videle da su stabla zove sva urasla u koprive i visoku travu visine do jednog metra. Naprotiv, odmah su shvatile da u berbu nikako ne smeju da krenu bez dubokih čizama i neke kukaste motke uz pomoću koje bi mogle sa vrha da dohvate najviše i najlepše cvetove.

Zova na neprohodnim mestima

Tako opremljena, po lepom i sunčanom vremenu, u berbu zovinih cvetova krenula je sa svojom najboljom prijateljicom i Maja Đorđević iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja. Pre nego što su ubrale prve cvetove pažljivo su izanalizirale teren oko stabala zova kako bi prošle sa što manje ogrebotina i opekotina od kopriva. A kada su to učinile motikom su sasekle sve koprive i visoku travu oko zove i odmah potom počele sa vrha da beru bele cvetove.

Prilikom branja strogo su vodile računa da ne lome grane i tako omoguće biljci da se razvija i dogodine ponovo zametne lekovite cvetove.

Kad pčele sleću na cvet, to je znak da je vreme berbe

"Sa mnogih cvetova koje smo brale bile smo prinuđene da oteramo pčele i to je za nas bio pouzdan znak da berbu sprovodimo u pravo vreme i da beremo zovu punu polena", kaže zadovoljno Đorđevićeva.

Voda, limun, šećer...

Deo ubranih cvetova ona je i ove godine stavila u zamrzivač kako bi tokom zime napravila još jednu turu soka za svoju porodicu. Preostali deo od 60 cvetova odmah je potopila u pet litara vode, prekrila krpom i ostavila da odstoji jedan dan. Za to vreme ona je pripremila flaše za skupljanje soka, ali i sve ostale sastojke koji su joj bili neophodni za njegovo pravljenje.

"Proces spremanja soka za mene počinje čim odstajale cvetove zove odvojim od vode. Dovoljno je samo izručiti ih u đerđef zajedno sa vodom i pustiti nekoliko trenutaka da se ocede. Nakon toga u vodu treba staviti pet kilograma šećera, četiri limontusa i limunov sok od četiri dobro isceđena limuna. Ovako spremljenu masu treba dobro promešati, ponovo prekriti krpom i uz povremeno mešanje polako otapati šećer", savetuje naša sagovornica i poručuje domaćicama koje po prvi put prave ovaj deliaktes da limunov sok obavezno procede kroz gazu kako u gotov sok ne bi doprle njegove semenke i kožice.

Izručiti zovu u "đerđef" zajedno sa vodom i pustiti nekoliko trenutaka da se ocedi

"Kada se svi sastojci lepo sjedine, to je znak da je sok gotov. Dobar deo napravljenog soka koga sakupim u plastične flaše odmah zamrznem u zamrzivač, a preostali deo stavim na hladno mesto ili u frižider kako bi tokom leta mogli da ga koristimo. Ovako spremljen sok je veoma ukusan, lako se pravi i zato ga preporučujem svima", kaže na kraju ova domaćica i dodaje da je ovaj sok veoma blagotvoran za ljudski organizam, otklanja simptome prehlade, osećaj slabosti u organizmu i mišićima.


Foto prilog


Tagovi

Sok od zove Kako Cvetovi Zamrzavanje Maja Đorđević Branje zove


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao