Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smešne vesti
  • 06.11.2023. 14:40
  • Srem

Ne zaboravite da sačuvate najveći čvarak iz kazana - zašto?

Poznato je da su među Srbima vrlo cenjeni i konzumirani proizvodi od mesa i slanine, a među njima svakako i čvarci.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.369
  • 70
  • 0

Na fejsbuk grupi "Izrod iz matične knjige rođenih" humorističnog sadržaja pojavila se jedna objava koja je i redakciji Agrokluba privukla pažnju.

"Običaj u Sremu je da se nakon topljenja čvaraka odvoji najveći čvarak iz oranije i unese u kuću na specijalno mesto. Taj čvarak se zove Čuvarkuća i po verovanju čuva ukućane od holesterola", napisano je iznad slike sa čvarcima i kutijom soli ispred koje je taj najveći čvarak iz kazana.

Poznato je da su među Srbima vrlo cenjeni i konzumirani proizvodi od mesa i slanine, a među njima svakako i čvarci. Da ne bismo mračili sa podacima koliko ljudi u našoj zemlji umre od visokog pritiska ili srčanog udara, setimo se epizode satiričnog YouTube kanala "Dnevnjak" - koje droge preferirate? Sedmi "anketirani" je rekao: "ja sam ovisnik o holesterola...ništa lepše dok se ne narokaš čvaraka, slanine, kobasica".

Volite li masnu hranu?

Iako smo se prvo najsmejali na ovaj običaj, molimo čitaoce iz Srema, ali i drugih krajeva Srbije, da nam ispod teksta ostave komentar o običajima iz svog sela za vreme svinjokolja.


Tagovi

Čvarci Smešne vesti Običaj Srem Suvo meso Kobasice Masna hrana Holesterol


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...