Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • namaz od bundeve
  • 22.01.2023. 12:00
  • Grad Beograd, Zemun

Originalan i zdrav specijalitet od bundeve: Od čega se sastoji?

U porodici Gorana Perovića iz Zemuna bundeva je cenjena i omiljena hrana. U težnji da obogate jelovnik, došli su na ideju da naprave jedan originalan i potpuno zdrav proizvod.

Foto: Goran Perović
  • 303
  • 46
  • 0

Kada sa njiva stignu na pijačne tezge, bundeve nas svake godine iznova opčine svojim jarko narandžastim tonovima i inspirišu za pripremu različitih jela. Od nje se može napraviti mirisna neodljiva pita kojoj se obično dodaje aroma cimeta, ali domaćice rado pripremaju i čorbe, pire, s obzirom da može da se peče, kuva na pari, dinsta.

Gaji se hiljadama godina, a smatra se da je njena postojbina južni deo Amerike i Meksiko, a danas raste u mnogim državama Evrope i Azije te se koristi u kuhinjama brojnih naroda. Na Bliskom istoku najčešće od nje prave slatka jela, u Australiji dominiraju recepti u kojima se priprema kao krompir ili batat, vole je i rado pripremaju na Tajlandu u Japanu, a veoma su omiljene italijanski ravioli punjeni pireom od bundeve ili varijanta kada se pripremaju vegetarijanske lazanje.

Bundeva u kuhinji

Kod nas se koristi na različite načine, bilo slana ili slatka, a izbor kulinarske tehnike samo je početak u pripremi jela. Kuvane na pari ili dinstane često su prilog ili samostalno jelo, a mogu se kombinovati sa drugim povrćem. Neodoljiv je potaž, naročito tokom zime, a priprema se lako i jednostavno.

Pečena bundeva sama za sebe je izvrsna poslastica, a najpopularnije jelo je pita od ovog povrća, svima poznata i omiljena, popularna bundevara. Priprema se od kora domaćih ili kupovnih koje se posipaju rendanom muskatnom, šećerom i cimetom.

Namaz od bundeve, pomorandže i đumbira

U porodici Gorana Perovića iz Zemuna ovo povrće je cenjeno i omiljena hrana. U težnji da obogate jelovnik, a ujedno izbegnu jednoličnu upotrebu bundeve samo pripremom pite ili kuvanjem u vodi, oni su došli na ideju da naprave jedan originalan i potpuno zdrav proizvod - namaz od bundeve sa ukusom pomorandže. Koriste isključivo belu koju gaje na svom imanju daleko od grada, a sve kod kuće rade ručno.

"Jedna teglica sadrži 96 odsto kaše bele bundeve, 100 odsto ceđenu pomorandžu, limun, đumbir, cimet i vanilu" rekao nam je naš sagovornik dodajući da šećer skoro da i ne dodaju, već izuzetno mala količina služi samo da bi ovo povrće pustilo sok u kome se kuva na pari, tako da na 100 grama proizvoda ima samo četiri grama šećera čime su sačuvane sve hranljive materije.

Koriste isključivo belu bundevu

"To je zdrava i niskokalorična namirnica. Mi smo ponekad pravili pitu ili je na najednostavniji način pekli u rerni. Kada smo napravili ovaj namaz koji su deca nazvala Bundi i kada su ga naši prijatelji probali i počeli koristiti, shvatili smo da je to nešto sasvim drugačije. Za nas je to bio pun pogodak", kaže naš sagovornik dodajući da kada je ovaj namaz postao omiljen i kada su počeli da ga sve više koriste i poklanjaju prijateljima, a oni da ga preporučuju drugima, osnovali su svoje gazdinstvo.

Ne podseća na slatke džemove

Namaz je, sudeći po komentarima onih koji su ga probali neobičan, lagane teksture, originalan i ne liči na slatke džemove i namaze kakvih je najviše u ponudi, a s obzirom na sastojke veoma aromatičan, i na prvi zalogaj veoma ukusan i dopadljiv.

Perović kaže da se ovaj namaz može jesti kao slatkiš - kašičicom, može da se doda u ovsene kaše, namaže na hleb ili palačinke, a svi koji su ga degustirali kod nas i u inostranstvu osetili su različite ukuse, čak i oni koji ne vole bundevu imali su samo reči hvale.

"Priprema namaza za nas je samo hobi, ali nam se dopada da pravimo nešto originalno što je ukusno, zdravo i što može biti poklon koji će obradovati prijatelje, poslovne partenere", rekao je na kraju naš sagovornik dodajući da trenutno pripremaju samo namaz ali razmišljaju da pripremaju i sok od bundeve, da su oni malo poljoprivredno gazdinstvo, koje se trudi da predstavi svoj proizvod i da su novi na tržištu koje treba osvajati.


Tagovi

Proizvod od bundeve Kuvana bundeva Dinstana bundeva Potaž od bundeve Bundevara Goran Perović Namaz od bundeve Bundi Bela bundeva Bundeva s pomorandžom


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.