Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • mali prerađivački kapaciteti
  • 19.07.2016. 12:00

Pivničke testenine za svetsko tržište

Trudeći se da pronađe dobru poslovnu ideju i da je uspešno realizuje, zadovolji potrebe tržišta i ostvari zaradu Mihal Pinćir iz Pivnica odlučio se za osnivanje porodičnog preduzeća.

  • 3.824
  • 883
  • 0

Trudeći se da pronađe dobru poslovnu ideju i da je uspešno realizuje, zadovolji potrebe tržišta i ostvari zaradu, Mihal Pinćir iz Pivnica odlučio se za osnivanje porodičnog preduzeća i pokrenuo proizvodnju rezanaca.

Tako je Pinćir uposlio članove svoje porodice, praveći različite vrste testenina koje su duže od decenije postale deo svakodnevne ishrane brojnih porodica u zemlji i inostranstvu.

Počeli skromno pa došli do porodičnog preduzeća

"Radimo već dvanaest godina kao porodična firma i proizvodimo različite vrste testenina. Ja sam se godinama pre toga bavio drugačijim poslom - imao sam servis bele tehnike, ali sam shvatio da cela porodica ne može samo od toga živeti. Znao sam da moramo imati veći i obimniji posao te sam po nagovoru jedne poznanice koja je pravila rezance i koja me je uveravala da prehrana uvek ima dobru prođu, odlučio da se i ja bavim ovim poslom. U početku sam mislio da ćemo imati skromniju proizvodnju i da ćemo se bazirati samo na pijačnoj prodaji, ali smo radom i upornošću postali porodično preduzeće", kaže Mihal Pinćir koji danas zajedno sa sinom Miroslavom vodi ovu firmu.

Mehanizovan proces proizvodnje

Kada su odlučili da im proizvodnja testenina bude osnovna delatnost podigli su kredit, uvezli opremu iz Italije i da danas imaju pogon u kome je gotovo sve mehanizovano. "Sve se radi mašinski osim pakovanja dugačkih testenina, to radimo ručno. Tehnolog je nadležan za kvalitet proizvoda, imamo HASAP standard. Dnevno možemo proizvesti 2,5 tona različitih testenina, ali zbog potreba tržišta radimo s trećinom kapaciteta. Posredstvom distributera testenine izvozimo u Ameriku, Kanadu, Australiju, Makedoniju, ali je znatno teže dobiti dozvole za izvoz u evropske zemlje. Naših proizvoda ima u Somboru, Apatinu, Bačkom Petrovcu, u Bačkoj Palanci", kaže Pinćir.

U pripremi je i organska proizvodnja

On napominje da imaju širok asortiman proizvoda, razne vrste uskih i širokih rezanaca, makarone kao i druge različite oblike testenina sa jajima ili bez, po želji kupaca, zatim integralne testenine kao i one sa jajima od prepelice, a trenutno rade na stvaranju uslova i prikupljanju dokumentacije za organsku proizvodnju. Pinćir tvrdi da nije teško proizvesti i prodati ali je teško naplatiti jer izostaje podrška države. Konkurencija je jaka i u igri je dosta velikih proizvođača koji često proizvode daju u bescenje.

Nagrade i priznanja kao potvrda uspešnog posla

"Često smo izlagali na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. 2010. godine dobili smo vredna priznanja - Zlatnu medalju za kvalitet rezanaca za supu, kao i Srebrnu medalju za makarone. Učestvovali smo i na Beogradskom sajmu hrane, a nedavno smo od Regionalne razvojne agencije Bačka dobili i sertifikat o pravu na korišćenje oznake Regionalnog Brenda Bačke", kaže Pinćir u nadi da će mu ovo priznanje značiti u nastupu i osvajanju tržišta i doprineti uspešnijem poslovanju.


Tagovi

Testenine Mihal Pinćir Pivnice Izvoz Prodaja Priznanja


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.