Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola hrane
  • 23.12.2019. 13:00
  • Grad Beograd, Batajnica

Počela da radi Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane

Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane i fito laboratorija sa bankom biljnih gena, počele su da rade nakon dobijanja potrebnih sertifikata.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 202
  • 26
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i šef Delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici posetili su Nacionalnu laboratoriju za bezbednost hrane i fito laboratoriju sa bankom biljnih gena, koje su počele da rade nakon dobijanja potrebnih sertifikata.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je na taj način u potpunosti zaokružen sistem bezbednosti hrane u Srbiji, koja sada ima državnu, krovnu instituciju koja će ispitivati kvalitet svih vrsta prehrambenih proizvoda i kontrolisati rad svih laboratorija na teritoriji naše zemlje.

Od sledeće godine kvalitet mleka će kontrolisati nacionalna laboratorija

Laboratorije će kontrolisati da li u hrani ima pesticida i teških metala

Nedimović je tom prilikom rekao da je u izgradnju i opremanje Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL), u čijem sklopu radi više laboratorija, do sada uloženo oko 20 miliona evra. Od tog iznosa, EU je dala 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava, a ostatak je obezbedila Vlada Srbije iz budžeta.

U laboratorijama Direkcije će moći da se kontroliše sve: voće, povrće, mleko, meso i seme. Laboratorije će pored ostalog kontrolisati da li u hrani ima pesticida, teških metala, veterinarskih lekova, mikotoksina.

Nedimović je, takođe najavio i da će sada moći da počne i kontrola svih privatnih laboratorija u zemlji koje se bave ispitivanjem kvaliteta hrane i objasnio da je sve urađeno kako bi se izbeglo da onaj koji uveze hranu njenu laboratorijsku kontrolu radi preko povezanog lica.

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici rekao je da Srbija posle akreditovanja ima mehanizam za nadzor i kontrolu kvaliteta hrane, što je važno za potrošače u Srbiji ali i za izvoznike, jer oko 70 odsto srpskog izvoza hrane ide na tržište EU.

"Donacija za laboratoriju deo je šire podrške EU u cilju podizanja kvaliteta i bezbednosti hrane," rekao je Fabrici i dodao da je laboratorija bila jedan od merila u procesu napretka u pregovorima za pristupanje Srbije EU.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Nacionalna laboratorija za kontrolu hrane Bezbednost hrane Kontrola hrane Branislav Nedimović Sem Fabrici


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.