AgroKlub.rs

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Prehrambena industrija » Potpisan Memorandum između Srbije i Kine

Potpisan Memorandum između Srbije i Kine

Bezbednost hrane

Potpisan Memorandum između Srbije i Kine

Datum: 25.04.2017. 10:30

Kategorija:

Prehrambena industrija

Kinesko tržište zainteresovano je za naše proizvode kao što su razne vrste mesa, mleko i mlečni proizvodi, kukuruz, šećerna repa i suva šljiva. Pojedini kineski investitori žele da ulažu u sektor mleka i mesa, kada je reč o prehrambenoj industriji.

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz potpisli su ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine (AQSIQ) Dži Šuping.

Potpisan je i Protokol koji se tiče razmene naučnih informacija oko nodularnog dermatitisa, odnosno bolesti kvrgave kože goveda.

Izvoz robe biljnog i životinjskog porekla

Kinesko tržište zainteresovano je za naše proizvode kao što su razne vrste mesa, mleko i mlečni proizvodi, kukuruz, šećerna repa i suva šljiva.

Predstavnicima AQSIQ-a, predat je i upitnik koji se tiče izvoza svinjskog mesa. To predstavlja osnovu za realizaciju izvoza te vrste mesa, posebno zamrznutog.

Nedimović je najavio i da će sledeće nedelje biti predat i upitnik koji se tiče izvoza proizvoda biljnog porekla, pre svega merkantilnog kukuruza, suve šljive i melase. Očekuje se skori izvoz te robe.

Kada je reč o mlečnim proizvodima i mleku za bebe, srpski ministar je rekao:

"To su namirnice koje su osetljive za zdravlje stanovništva i zato moramo biti pažljivi. Važno je da imamo sinhronizovane akcije, kako bi čitav ovaj proces živeo duži vremenski period".

Kineska ulaganja

Tokom sastanka rečeno je i da pojedini kineski investitori žele da ulažu u sektor mleka i mesa, kada je reč o prehrambenoj industriji. Zbog toga je važno da se reše administrativne barijere u vezi sa bezbednošću hrane, jer bez toga neće biti investicija.

Foto: Ministartstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

Broj pregleda članka: 1916; Uspešnost članka: 227.8

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije

Tagovi: Memorandum, Branislav Nedimović, Nodularni dermatitis, Dži Šuping

Ključne reči članka: potpisan, memorandum, izmedju, srbije, i, kine, izvoz


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.