Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz gotovih proizvoda
  • 23.07.2015. 18:00

Povećan udeo gotovih proizvoda u izvozu

Srbija najviše izvozi poljoprivredne proizvode, žito i voće, a novina je to što je u izvozu povećan udeo gotovih proizvoda.

Foto: depositphotos.com
  • 52
  • 1
  • 0

Generalni direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Dejan Vukotić izjavio je da bi izvoz trebalo da bude generator i pokretač srpske privrede, da Srbija najviše izvozi poljoprivredne proizvode, žito i voće, a da je novina to što je povećan u izvozu udeo gotovih proizvoda. Na TV Pink je ocenio da je to veoma dobro za domaću privredu i najavio da, posle izvoza malina i jagodičastog voća, sledi izvoz žita.

Vukotić je ukazao da se najviše izvozi u zemlje regiona i u Nemačku, Austriju i Italiju. Prema njegovim rečima, prethodne godine izvoz je, posle dužeg vremenskog perioda, bio veći od uvoza, što je rezultat privrede Srbije i želje vlade da se posebna pažnja posveti izvozu.

Podsetio je i da izvoz omogućava priliv deviza koji je do sada uglavnom ostvarivan kroz direktne investicije, a da se, sa druge strane, događao odliv, zato što je uvoz uvek bio veći od izvoza.

Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, kako je rečeno, tokom 2014. godine izvoz robe je porastao za 1,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno je robe za 0,3 odsto više nego u istom periodu 2013. godine.

Foto: depositphotos.com; alyada


Izvori

Tanjug


Tagovi

Dejan Vukotićm Izvoz Poljoprivredni proizvodi Voće Žito Zemlje regiona Priliv deviza Izvoz malina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D