Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cimet
  • 15.05.2024. 12:00

Poznati začin reguliše nivo šećera u krvi?

Začin koji se često koristi u kulinarstvu ima svoje dobrobiti po zdravlje. Tako je poznata i tvrdnja da cimet snižava koncentraciju šećera u krvi. Da li se možemo osloniti na takav način regulacije šećera proverio je portal foodfacts.news.

Foto: shutterstock/Akvals
  • 160
  • 31
  • 0

Cimet se proizvodi od osušene unutrašnje kore biljke i ima dugu istoriju upotrebe u kulinarstvu. Upotrebljava se i kao konzervans za hranu, ali i kao protivupalno sredstvo.

Zahvaljujući njegovom prefinjeno slatkastom mirisu i ukusu, rado ga zimi dodajemo u vruće napitke ili u kolače. 

Rod ima 250 različitih vrsta, ali samo četiri se komercijalno uzgajaju za proizvodnju začina cimeta.

S druge strane, dijabetes ili šećerna bolest stanje je koje karakteriše hiperglikemija usled deficita lučenja insulina, delovanja insulina ili oboje.

Lečenje dijabetesa uključuje zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, praćenje nivoa šećera u krvi i lekove za dijabetes ili insulinsku terapiju. Okruženi raznim savetima neki ljudi pokušavaju da reše svoj problem upotrebljavajući razne dodatke poput ovog, cimeta.

Da li je delotvoran u tolikoj meri da se možemo osloniti na njegovu sposobnost lečenja ili prevencije šećerne bolesti proverio je portal foodfacts.news.

Bolji rezultati glikemije, ali poprilično skromni

Magistar nutricionizma, Josip Rešetar iz savetovališta za ishranu Nutricionizam.hr kaže da su zaključci najrecenznijih preglednih radova i meta analiza prilično složni oko toga da cimet može sniziti nivo šećera u krvi.

Međutim, mišljenja sam da ta tvrdnja može biti opasna ako je izjednačimo sa time da njime možemo lečiti ili sprečiti šećernu bolest“, upozorava.

Dodaje da je više razloga za to.

U većini istraživanja korišćene su količine koje su višestruko veće od uobičajene konzumacije i cimet nije korišćen kao samostalna komponenta već kao komplementarni dodatak postojećoj terapiji za šećernu bolest“, navodi ovaj stručnjak za ishranu.

Kako pojašnjava, iako su ispitanici u grupi koja je konzumirala ovaj začin uobičajeno beležili bolje rezultate glikemije, oni su bili prilično skromni.

Koliko god se atraktivno činilo, ističe, da cimetom možemo regulisati šećer u krvi (a time i šećernu bolest), krajnje je vreme da sa tom praksom stanemo na loptu.

Prema njegovim rečima, na njega možemo i moramo gledati isključivo kao pomoć oko regulacije nivoa šećera u krvi.

U preventivnom i terapijskom smislu mnogo veću snagu imaju pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost. Tek na trećem mestu su lekovi“, poručuje Rešetar.

Sjajan za ograničavanje unosa šećera, ali...

Profesorica Ines Banjari s osječkog Prehrambeno - tehnološkog fakulteta navodi da cimet nije lek za dijabetes tipa 2, odnosno da ne snižava nivo glukoze u krvi nezavisno od toga da li se koristi kao začin ili dodatak ishrani.

Svega nekoliko istraživanja, dodaje, utvrdilo je povezanost između konzumacije cimeta i nivoa glukoze u krvi i holesterola, ali količine ovog začina koje su se dnevno konzumirale išle su do čak šest grama.

"Primarni cilj lečenja obolelih od dijabetesa je držanje nivoa glukoze u krvi pod kontrolom, pa je u svakodnevnoj  ishrani potrebno ograničiti unos šećera, a upravo je on sjajan začin kojim to možete postići", naglašava.

Kako kaže, poboljšava ukus jela i samim tim smanjuje potrebu za dodatnim zaslađivanjem. Može se koristiti u zobenoj kaši, kada pripremate smutije, u voćnoj salati ili u pripremi poslastica, kao što je štrudla sa jabukama i cimetom.

"Svakako treba istaći kako osobe koje imaju bolesti jetre treba da budu pažljive sa količinom cimeta koju jedu jer velike količine mogu pogoršati stanje jetre", ističe ova profesorica.

Studija pokazala bolju kontrolu glukoze, ali postoje ograničenja

Objavljena je studija ove godine čiji je cilj bio da odredi učinak dnevnog dodavanja začina cimeta u količini koja se obično koristi kao začin na koncentracije glukoze kod odraslih osoba sa gojaznošću i preddijabetesom.

Zaključeno je da može doprineti boljoj kontroli glukoze kada se doda u ishranu ljudi koji imaju preddijabetes povezan s gojaznošću.

"Navedeni začin snizio je koncentraciju glukoze merenu 24 - satnim CGM – om, uređajem koji se koristi za kontinuirano praćenje glukoze u krvi, ali nije bilo uticaja na glukozu merenu OGTT-om, odnosno oralnim testom opterećenja glukozom, na kraju četvoronedeljnog razdoblja studije", otkrivaju naučnici.

Snižavanje glukoze, pojašnjavaju, može se objasniti jedinstvenim jedinjenjima i visokim sadržajem polifenola koje sadrži cimet, a to su cinamaldehid, proantocijanidini, kumarin, katehini, trans - cimetna kiselina i flavoni.

Oni poboljšavaju osetljivost na insulin aktiviranjem insulinskog receptora kroz nekoliko mehanizama, uključujući povećanu auto - fosforilaciju insulinskog receptora, povećanu sintezu i aktivaciju receptora transportera glukoze - 4, protivupalni učinak koji može delovati blagotvorno kod dijabetesa.

Dodaju da je moguće još jedno objašnjenje efekta na snižavanje glukoze uticaj na crevnu mikrofloru.

Naša studija ima ograničenja. Relativno je kratko trajala i ispitivala je samo akutne učinke ovog začina“, navode naučnici dodajući da su u istraživanje uključeni pojedinci sa gojaznošću i preddijabetesom tako da se rezultati ne mogu generalizovati na pojedince sa nižim nivoom intolerancije na glukozu ili insulinske rezistencije.

Napominju da nisu pratili dnevni unos ishrane i evidenciju fizičke aktivnosti učesnika tokom perioda intervencije.

Cimet sadrži polifenole koji mogu poboljšati homeostazu glukoze, ali studije o njegovom uticaju na promene glukoze dale su različite rezultate.

Sposobnost ovog začina na kontrolu glukoze ostaje neizvesna“, zaključuju.


Tagovi

Cimet Začin Cimet snižava šećer Šećer u krvi Dijabetes Hiperglikemija Nutricionizam.hr Josip Rešetar


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong