Čini se da Novosađani sve više dižu ruke od pravljena sopstvene zimnice, pa se tradicionlani načini spremanja špajza za zimu polako gube, ali to prodavcima ide na ruku.
Da Futog nije poznat samo po kupusu dokazuje porodica Jovišić koja se dvadeset godina bavi prodajom programa kisele zimnice. Skoro svaki član porodice je uključen u posao, a najmlađi je jedan od "primećenijih" prodavaca na Limanskoj pijaci u Novom Sadu.
"Davno su moji roditelji počeli, prvo na Ribljoj pijaci, pa su proširili na Detelinarsku, Limansku i na Futošku", otkriva Dušan Jovišić.
Ne bave se primarnom proizvodnjom, već samo preradom jer u Futogu i okolini ima izobilje povrtara koji imaju kvalitetne robe, te su oni njihovi dobavljači. Da bi njihove namirnice ušle u pogon, pred ta gazdinstva postavljaju ozbiljne zahteve u pogledu kvaliteta i zdravstvene bezbednosti.
"Bitno je da nema između, da je svaka glavica ista i da je uvek prva klasa robe."
Čini se da Novosađani sve više dižu ruke od pravljena sopstvene zimnice, pa se tradicionlani načini spremanja špajza za zimu polako gube, ali to ovim prodavcima ide na ruku.
"Ljudi brzo žive, u stanu u gradu nema gde da ukiseli, pa im je uvek lakše da uzmu manje pakovanje, upakovano sve, postave za ručak, pojede se i idemo dalje. Više niko ne gomila, nego se uzima za danas, a verujem da je sve više i zbog finansijskih mogućnosti", objašnjava svoju tačku gledišta ovaj mladi Futožanin.
Ali uprkos svemu, na nabavci kvalitetne hrane se ne štedi.
"Ali, ako je kvalitetno, on će platiti", kaže Dušan.
Šta to tačno Novosađani vole da jedu, otkrijte u videu:
Foto prilog
Tagovi
Autorka
Partner
Bulevar oslobođenja 78,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381695080585,
e-mail: info@agroklub.rs
web: https://www.agroklub.rs/