Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 23.05.2019. 15:00

Proizvođačima jaja novi rok da usklade proizvodnju

Stupanje na snagu Pravilnika o kvalitetu jaja koji je u februaru ove godine donelo Ministarstvo poljoprivrede kojim se oznake na jajima menjaju i izjednačavaju sa onim u većem delu sveta, pomereno je za pola godine. To znači da se nove oznake neće naći na kutijama 1. jula, kako je planirano, već prvog januara.

Foto: Bigstockphoto/Tupungato
  • 98
  • 25
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede produžilo je rok preduzećima koja se bave proizvodnjom, sakupljanjem, klasiranjem i pakovanjem jaja do 1. januara 2020. godine, da usklade svoje poslovanje sa novim pravilnikom koji, između ostalog, propisuje da svako jaje na sebi mora imati pečat.

Novi pravilnik stupio je na snagu, kako prenosi Telegraf, ali je proizvođačima dat rok do 1. jula da se prilagode novim zahtevima. Čini se da im ovaj rok nije bio dovoljno dug, jer je sada pomeren za dodatnih šest meseci, pa je novi rok 1. januar 2020. godine. 

Nova klasifikacija i posebne prostorije za obeležavanje jaja 

Kao što smo pisali ranije novi pravilnik o kvalitetu konzumnih jaja podrazumeva novu klasifikaciju jaja. Ona će biti podeljena u A klasu do 28 dana starosti i obavezno su neoplođena. A klasa se čuva na temperaturi do pet stepeni. Jaja B klase mogu da budu starija od 28 dana i mogu da budu oplođena, ali će ona ići u preradu.

Šta će nam reći oznake na jajima?!

Kada ovaj pravilnik počne da se primenjuje proizvođači će morati da imaju mašine za obeležavanje jaja, ali i posebne prostorije za pakovanje, sortiranje i obeležavanje, koje zadovoljavaju sigurnosne i higijenske mere.


Izvori

Telegraf


Tagovi

Jaja Klasifikacija jaja Pravilnik Klase jaja


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.