• Sir
  • 11.09.2021. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Pavlovci, Ruma

Proizvodi od kozijeg mleka sve traženiji - cene se nisu menjale?

Prodaja je dobra, a od kada je pandemija virusa korona traže se sve vrste kozijeg sira, a najviše surutka koja ima cenu od 70 dinara. Mleko je 120 dinara, a sirevi se kreću od 600 pa do 1.500 dinara.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 104
  • 13
  • 0

Poslednjih nekoliko godina na tržištu su sve traženiji proizvodi od kozijeg mleka. Tako je i danas, kaže Draginja Benežan iz Pavlovaca kod Rume, koja ima svoju farmu koza i mini mlekaru. Mleko i mlečne proizvode prodaje na kućnoj adresi, a sredom, petkom i subotom i na rumskoj pijaci. Takođe, njima snabdeva i zadruge i restorane. Prodaja je dobra, a od kada je pandemija virusa korona traže se sve vrste kozijeg sira, a najviše surutka koja ima cenu od 70 dinara. Mleko je 120 dinara, a sirevi se kreću od 600 pa do 1.500 dinara. 

"Stalne mušterije najviše traže zreo sir, ili razne vrste trapista, dok oni koji pokušavaju da u ishranu uvrste kozije proizvode najčešće traže mladi sir i jogurt", kaže Benežan.

Dodaje da se cene nisu menjale nekoliko godina. Zbog godišnjih odmora potražnja za kozijim proizvodima je trenutno nešto lošija. Međutim, pored farme i mini mlekare, Benežan ima u planu i otvaranje restorana kako bi zaokrušila ceo proizvodni ciklus.

Više o ovome možete pogledati u prilogu TV Fruška Gora:


Tagovi

Kozije mleko Draginja Benežan Koziji sir Trapist Kozija surutka


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".