Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćni sokovi
  • 08.12.2017. 12:00

"Bag in box" ambalaža čuva kvalitet

"Ta ambalaža je kod nas nepravedno zapostavljena, a u našem okruženju - Hrvatska, Mađarska, Rumunija, svako selo ima barem po tri proizvođača slična meni", kaže Goran Gardijan iz Sombora.

Foto: bark-verpakkingen, Zdravo produkt / Facebook
  • 2.550
  • 71
  • 0

Goran Gardijan iz Sombora pre pet godina opredelio se za proizvodnju voćnih sokova. Kaže da se na to se odlučio kako bi što bolje iskoristio jabuke iz porodičnog voćnjaka u Riđici kraj Sombora.

"Proizvodnju jabuka počeli smo pre 11 godina, ali kada imate voćnjak relativno male površine, onda je problem plasman, jer samo velike plantaže nemaju problema sa prodajom. Vrlo često zbog vremenskih nepogoda desi se da ostane samo industrijska jabuka, koja ide u bescenje i to me je nateralo da se okrenem nekoj vrsti prerade. Krenuli smo 2012. godine skromno, iz jednog manjeg prostora, osuđivani i od bliže i od dalje porodice. Posle pet godina iza nas stoje određeni rezultati, rast proizvodnje. Daleko je to od željenog, ali ipak pristojan rast proizvodnje i prodaje", kaže Goran i s ponosom dodaje da je sve što je urađeno uređeno bez kredita ili bilo kakvih podsticaja za mali biznis.

Sok od višnje i paradajza iz Goranovog preduzeća dva puta su na takmičenjima u Mađarskoj osvojili titulu Odličan bačvanski proizvod.

Bag in box

A ono što Goran proizvodi su voćni sokovi u "bag in box" (kesa u kutiji) ambalaži. I dok je pakovanje sokova i drugih namirnica u svetu u tu ambalažu razvijeno, kod nas se čine tek prvi koraci. A upravo je ključ cele priče u toj ambalaži, koja čuva kvalitet i ispravnost sokova, bez dodataka konzervansa.

"Ta ambalaža je kod nas nepravedno zapostavljena, a u našem okruženju - Hrvatska, Mađarska, Rumunija, svako selo ima barem po tri proizvođača slična meni. O zapadnoj Evropi da ne govorim. Znam da su mnogi i kod nas počeli sa koišćenjem takve ambalaže, ali su vrlo brzo odustali. Ja nemam nameru da odustanem, odnosno da umesto 'bag in box' uvodim neku drugu ambalažu", kaže Goran.

Dug rok trajanja je osiguran pasterizacijom

Nema oksidacije - nema kvarenja

Pojašnjava da je "bag in box" ambalaža osmišljena pre 60 godina u Americi i od tada se stalno razvijala i unapređivala. "Kvaka" je u slavinici koja ne dopušta vazduhu da uđe, a istovremenio dopušta soku da izađe. To curenje soka iz kese prati sok i on je stalno u vakuumu. Kada nema vazduha, nema oksidacije, pa nema ni kvarenje.

"Bag in box" ambalaža omogućava duži period čuvanja sokova na sobnim temperatura (45 dana nakon otvaranja, a 12 meseci bez otvaranja). Dug rok trajanja je osiguran pasterizacijom, s obzirom na to da proizvod ne sadrži konzervanse ili bilo kakve stabilizatore. Kolike su prednosti ove ambalaže, Goran ilustrije primerom Hrvatske u kojoj se u takvu ambalažu pakuju osetljiva žumanca za konditorsku industriju. .

Nedostaju sigurna prodaja i naplata

Najveći deo proizvodnje ovog somborskog preduzetnika je sok od jabuka, koji je samo ceđena jabuka i ništa više. Bez dodatog šećera ili konzervansa. Takvi su i ostali sokovi, a u Goranovoj paleti su višnja, malina, aronija i paradajz

Proizvodni ciklus počinje odabirom zdravog voća, sledi zatim pranje, mlevenje, presovanje, pasterizacija i punjenje. Pune kese, odnosno "bag in box" se posle punjenja hlade, a u kartonsku ambalažu pakuju na dan prodaje

"Nije teško proizvesti, već naplatiti, to je kod nas najveće umeće. Kada planiramo unapred, želja nam je da ovo ne bude sezonski posao, već da posla ima tokom cele godine, ili makar 10 meseci i ono što bi rešilo plasman i naplatu bila bi proizvodnja za poznatog kupca", završava Goran.

Foto: bark-verpakkingen, Zdravo produkt / Facebook


Tagovi

Goran Gardijan Sombor Sok od voća Voćni sok Bag in box Ambalaža Riđica Jabuke

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]