Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Standard kvaliteta
  • 23.05.2017. 10:15

"Srpski kvalitet" za osam proizvoda

Oznaku "Srpski kvalitet" ponelo je osam srpskih proizvoda kompanija "Carnex", "Industrija mesa Topola" i "Zlatiborac".

Foto: UN FAO
  • 1.436
  • 67
  • 0

Oznaku "Srpski kvalitet" ponelo je osam srpskih proizvoda, koji će uskoro biti u prodaji. U pitanju su oni iz mesne i prerađivačke industrije.

To su: "Carnex" proizvodi - "Domaća mesnata slanina" , "Selection pašteta sa komadićima mesa", "Selection pašteta sa dimljenom slaninom" i "Domaća sarma", "Industrija mesa Topola" -"Ljuti kulen" i "Izletnička salama", i "Zlatiborac" - "Kraljevska salama" i "Pileća delikates salama".

Konkurentnost i kvalitet

Ova akcija je savršen primer javno-privatnog partnerstva između proizvođača i države, smatra ministar poljoprivrede Branislav Nedimović:

"Naši osnovni ciljevi su, pre svega, konkurentnost i kvalitet proizvoda. Ova oznaka treba da doprinese tome da država da konačnu potvrdu da je nešto, što je napisano na deklaraciji, baš tako - da je proizvedeno u Srbiji i da je višeg kvaliteta od standarda".

"Srpski kvalitet" je oznaka dobrovoljnog standarda kvaliteta. Od dana podnošenja zahteva za dobijanje oznake prođe maksimalno tri meseca, a država iz budžeta refundira oko 50 odsto sredstava za kontrolu kvaliteta. Namenjena je za poljoprivredne i prehrambene proizvode u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda.

Asocijacija za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa

Asocijacija ima pet članova, a njihov zadatak je razvoj, zaštita i promovisanje višeg kvaliteta i bezbednosti za proizvode od mesa na našem tržištu. Tamara Penjić, predsednica Asocijacije, objasnila je da "Srpski kvalitet" zaslužuju proizvodi koji se svojim posebnim svojstvima razlikuju od proizvoda iste kategorije:

"U mesnoj industriji osnovna sirovina, odnosno meso je srpskog porekla, i ima do tri osobine koje su bolje od Pravilnikom o kvalitetu mesa i proizvoda od mesa definisanih minimuma".

Podrška za razvoj oznake

"Srpski kvalitet" je imao podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u okviru projekta "Unapređenje kvaliteta i bezbednosti hrane u sektoru proizvodnje mesa".

Emanuel Hidier (Emanuel Hidier) iz UN FAO je rekao da je u Srbiji proces uvođenja oznake kvaliteta tekao odlično i da građani mogu da očekuju premijum kvalitet. Miljan Ždrale ispred EBRD-a najavio je da će kompanije koje ulaze u proces označavanja imati novi talas investicija.

Foto: UN FAO


Tagovi

Srpski kvalitet Branislav Nedimović Miljan Ždrale Emanuel Hidier Carnex Industrija mesa Topola Zlatiborac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!