Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 23.04.2015. 14:00

Rakija od zamrznutih malina novi brend Srbije?

U Privrednoj komori Srbije predstavljena je Malinovača, rakija od maline proizvedena novom tehnologijom koja omogućava proizvodnju iz zamrznute sirovine.

Foto: depositphotos.com
  • 813
  • 17
  • 0

U Privrednoj komori Srbije, u okviru aktivnosti pružanja podrške u stvaranju proizvoda sa višom dodatom vrednošću u poljoprirvredi, afirmiranju inovacione delatnosti i transferu znanja i tehnologija, predstavljena je Malinovača, poznata voćna rakija, čija je proizvodnja inovativnija od uobičajene. Naime, ovoga je puta poznata Malinovača predstavljena kao rezultat inovacionog projekta pod nazivom Razvoj novog tehnološkog postupka za proizvodnju rakije od maline, a omogućuje proizvodnju rakije iz zamrznute sirovine.

Je li Malinovača novi nacionalni brend ?

Inovativni tehnološki postupak koji omoguće proizvodnju rakije od zamrznute maline razvili su Inovacioni centar Tehnološko metalurškog fakulteta iz Beograda i Institut za voćarstvo iz Čačka, a zahvaljujući mogućnosti proizvodnje rakije tokom cele godine te ekonomičnom utrošku sirovine, Malinovača ima velike šanse da postane nacionalni brend. Vrednost ovog inovacionog projekta, koji je realizovan uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je 4,6 miliona dinara, a sa jednim ozbiljnim srpskim proizvođačem već se razgovaralo o kupovini te tehnologije ili o zajedničkoj proizvodnji.

Proizvodnja rakije od zamrznutih malina ekonomičnija

Ova inovacija prilikom proizvodnje rakije omogućava korišćenje zamrznute maline, koja je očuvala senzorne osobine, miris i ukus. Osim toga, velika prednost ove tehnologije je i ekonomičnost, jer za proizvodnju litra 40 - oprocentne rakije potreban je znatno manji utrošak sirovine, tek 1,2 kilograma voća, za razliku od 16 kilograma koji su potrebni za istu količinu klasičnim putem proizvodnje. Cena te rakije biće između 10 i 15 evra.

"Iako je Srbija svetski značajan proizvođač i izvoznik maline, ona nije po tome prepoznatljiva kod krajnjih korisnika jer se u našoj zemlji zamrznuta malina pakuje u ambalažu sa oznakom zemlje kupca . I do sada je, u oblastima u kojima se uzgajaju najkvalitetnije maline, bilo pokušaja da se od ove cenjene vrste voća osmisle i naprave proizvodi sa višom dodatom vrednošću, ali ni jedan do sada nije imao značajniju komercijalizaciju. Tek je zahvaljujući inovaciji i novom tehnološkom postupku, Malinovača dostigla neophodne standarde kvaliteta i isplativosti", istaknuto je na prezentaciji.

Željko Radošević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine veruje da će rakija Malinovača, proizvedena novim tehnološkim postupkom naći svoje mesto ne samo na srpskom tržištu, već i na zahtevnom tržištu Evropske unije. Dodatno je istakao da Srbija prati aktuelne zahteve svetskog tržišta, primenjuje nove evropske propise za jaka alkoholna pića i uklapa se u svetski trend po kome su voćne rakije, a pre svega rakije od jagodastog voća, maline i jagode, sve traženije.

Foto: depositphotos.com; Valentyn_Volkov


Tagovi

Proizvodnja rakije Malinovača Zamrznute maline Inovacioni projekt Privredna komora Srbije Institut za voćarstvo Čačak Ministarstvo prosvete Inovacioni centar Izvoz maline Dodana vrednost Željko Radošević Jaka alkoholna pića Jagode

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)