Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Balkanski sirevi
  • 24.10.2018. 18:30

Sir sa pepelom ili hrastovom korom - da li biste probali?

Vreme ljubitelja sira u Srbiji izgleda tek dolazi! Osim različitog vremena i načina zrenja, na scenu stupaju najraznovrsniji začini koji obogaćuju ukus ove namirnice i pretvaraju je u mala remek dela gastronomije.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.397
  • 70
  • 0

Za laike koji samo vole sir i o njegovom pravljenju znaju tek da je za to potrebno mleko i sirište, isprobavanje različitih vrsta sireva može da bude prava avantura, ali i prilika da se bez predrasuda odmaknu od klasičnih ukusa na koje su navikli. Za proizvođače to bi moglo da bude nova ideja šta da dodaju siru kako bi on postao ne samo puka namirnica, već raritet. I  prilika da svi ponešto nauče o istorijatu pravljenja sira na prostoru Evrope. Na nedavno održanom Festivalu balkanskih sireva u Beogradu mogli su da se isprobaju i krajnje neobične kombinacije, pa i sir sa "stvarima" za koje nikada ne biste rekli da mogu da budu dodatak hrani.

Usitnjena hrastova kora za proizvodnju sira

Ali, krenimo redom. Prvo iznenađenje je bio kozji sir, punomasni i polutvrdi sa plesnima i čubrom (začinom) u hrastovoj kori! Braon omotač oko belog delikatesa je upravo ta usitnjena hrastova kora, koju ovi proizvođači koriste u pravljenju sira. Oni su iz okoline Šapca i kažu da su recepturu isprobavali nekoliko godina, dok nisu došli do savršenog ukusa.  Šta siru daje veoma poseban i lep ukus, laik ne može tačno da zna. Hrastova kora ga, pretpostavljamo čuva, te preostaju kozje mleko i čubar. Ako ništa drugo, to je prilika da saznamo o kom je začinu reč.

Hrastova kora
Sir u hrastovoj kori

Trava satira - pola čoveka, pola koze

Čubar je jedan od najstarijih začina na svetu. U Bugarskoj je vekovima prisutan u njihovoj kuhinji i uglavnom ga upotrebljavaju za pravljenje sočiva, boranije, graška, pasulja, kupusa. Danas su veliki proizvođači čubra Francuska i balkanske zemlje. Raste na suvim kamenitim padinama, voli sunce i krečnjačke terene. Za začin se koriste osušeni listovi biljke. Imaju jaku aromu koja podseća na majčinu dušicu, karakterističan jak miris i blago delikatan ukus. Pa otuda valjda potiče i ukusan kozji sir.

I još jedna zanimljivost. Latinski naziv čubre je Saturea što znači "trava satira". A satiri su bili mitska bića, pola ljudi pola koze, poznati po svom neobuzdanom temperamentu i hedonističkom životu. Međutim, tu nije kraj iznenađenjima. Na štandovima ima i sira koji su obloženi aktivnim ugljem.

Aktivni ugalj
Sir sa aktivnim ugljem

Voće u siru, poželjno i ukusno

I dok nepca uživaju, već sledi nov ukus. Iz Bosne su došli u Beograd sa kačkavaljem od limuna. Kolut sira blago zelene boje odskače među žutim. Ali ne samo po boji, već i po ukusu. Blago citrusnog ukusa pravi je raritet. I on nije bio jedini sir sa voćem na ovom festivalu. Pridružuju mu se kozji sir sa borovnicama, brusnicama, pa i kokosom. Holanđani koji su izlagali u Beogradu, i koji važe za najveće izvoznike i najbolje proizvođače ovog proizvoda, pored svoje klompe izložili su čistu klasiku. Iako ne pripadaju Balkanu, prava je sreća da se u ponudi posetiocima našlo i nekoliko francuskih sireva, jer u njima je bilo sastojka za koji ne bismo rekli da se stavljaju u hranu.  

Limun
Kačkavalj od limuna

Pepeo od vinove loze u siru 

Kažu, i zaista je tako, sir koji je doveden do nivoa umetnosti. Ime mu je morbije, a naziv je dobio po istoimenom selu u Francuskoj. Nastao je još u XVIII veku i pravi se iz dva puta. Naime, od mleka iz večernje muže se napravi prvi sloj sira i on se pospe pepelom vinove loze, kako bi se zaštitio od insekata. Tako sir odleži do naredne večeri, pa se preko pepela pravi sledeći sloj sira. Pepeo razdvaja slojeve, koji su različite tvrdoće i ujedno mami da ga probate.   Reč je  o veoma retkom presovanom siru od nekuvanog kravljeg mleka. Zovu ga još i sir sa karakterom. Kao mlad je blag i kremast, a kada sazri postaje agresivan. U pozitivnom smislu, naravno.

Ni tu nije kraj novitetima za gastronome na ovim prostorima. Poznato je da se sir jede uz dobra vina, ukusi se razdvajaju zrnima grožđa, ali ovog puta bilo je na meniju i nešto neobičnija namirnica koja se slaže uz sir. Džem od crvenog luka sa cimetom i medom!


Tagovi

Sir Tehnologija pravljenja sira Čubar Kačkavalj Kravlje mleko Kozje mleko Balkanski sirevi Voće u siru Morbije Trava satira


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!