Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa sušenog mesa
  • 13.02.2017. 17:45

Srem: Pušnice na meti lopova

Ove godine u Sremu je nešto manje provala nego lane, ali domaćini su i dalje veoma oprezni. Lanci i katanci, psi čuvari pa čak i puštanje električne energije u bravu, sredstva su zaštite pušnica i kod sremskih domaćina.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 6.184
  • 1.000
  • 0

Ovo je vreme kada su prostorije za sušenje mesa na udaru lopova. Ove godine u Sremu je nešto manje provala nego lane, ali domaćini su i dalje veoma oprezni. Lanci i katanci, psi čuvari pa čak i puštanje električne energije u bravu, sredstva su zaštite pušnica i kod sremskih domaćina

Kad nema slanine - nema gore kazne

Nema Sremca koji se ne ponosi svojom pušnicom. Sada su pune šunke, kobasica, slanine i kulena. Za iskusne lopova, prepreka nema. Svaka brava moze biti obijena. Borivoje Slepčević iz Buđanovaca meso čuva iza tri katanca, a tu su i tri psa. Kaže da je pre nekoliko zima ostao bez šunke i nafte koja je bila tik uz pušnicu.

Nema gore kazne nego biti bez slanine!

"Mislim da nema gore stvari nego kada ukradu sve ono što smo pripremili za celu godinu. Nama je za rad na njivi sve to potrebno. Imamo nadničara tokom cele godine I kada se ostane bez naših suhomesnatih proizvoda, nije lako. Meni su jednogodišnju muku ukrali za nekoliko minuta, nisu ostavili baš ništa u pušnici", priseća se Slepčević i dodaje da je tada bio u šoku.

Pomažu prijatelji i komšije

Domaćini kažu da ništa ne može da spreči lopove, ali i da ne znaju šta bi radili kada bi ih presreli. Sigurni su da bi poziv policiji bio prvi korak.

Sava Andrić

"I moja porodica je pre nekoliko godina ostala bez svega u pušnici. Bilo je teško. Sremac koji nema slaninu čitave godine, pa nema nam gore kazne”, kaže Sava Andrić iz Buđanovaca i dodaje "Na sreću, prijatelji, rodbina I komšije su nam pomogli. Odvojili su od njihovog mesa nešto i za nas. Hvala im svakako, dobro je došlo, ali svoje je ipak najbolje. Pušnica je sada zaključanja, pa videćemo. Nadam se da će biti sve u redu, jer ove godine u našem selu pljačke nije bilo. Mada godina je duga, ko zna".

Policija pronalazi kradljivce

Poslednja rasvetljena krađa veće količine sušenog mesa dogodila se krajem prošle godine. Policija je u Sremskoj Mitrovici pronašla četvoricu mladića koji se sumnjiče za krađu. Veći deo ukradenog mesa je vraćen vlasnicima. Ipak, većina oštećenih ostane bez ukusnih mesnih đakonija, iako počinioci budu pronađeni.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Kradja mesa Pušnica Srem Budjanovci Šunka Slanina Kulen Kobasica Policija Lopovi Katanci Psi čuvari


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)