Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerađena hrana
  • 11.11.2023. 15:00

Šta se dešava kada jedemo hranu koja zavisi od fosilnih goriva?

Umesto tradicionalne, sve se više jede ultraprerađena hrana koja zahteva više energije za proizvodnju. Šta UN radi po tom pitanju?

Foto: Depositphoto/ryzhov
  • 135
  • 17
  • 0

Zavisnost od fosilnih goriva postaje sve veći problem u proizvodnji hrane. Nova studija pokazuje da prehrambeni sistemi pokrivaju 15 odsto njihove upotrebe, piše Euractiv.

Upotreba raste u tri sektora 

Izveštaj, koji je objavila Globalna alijansa za budućnost hrane koja okuplja grupu filantropskih fondacija koje promovišu održive prehrambene sisteme uključujući "Heinrich Böll Stiftung" i "Rockefeller Foundation", pokazuje da industrija fosilnih goriva ulaže velika sredstva u petrohemiju kako bi zaustavila zavisnost proizvodnje hrane od nafte.

Kada se govori o zavisnosti, to se konkretno odnosi na plastiku koja se koristi u ambalaži, kao i proizvodnju pesticidi i đubriva.

Energetski najintenzivnija komponenta su faza obrade i pakovanja, ali rast je sve veći u lancima snabdevanja, rekla je programska direktorka Globalne alijanse Pati Fong.

Prednost dati zdravoj, manje obrađenoj hrani

U izveštaju se zato poziva na prelazak na sisteme agroekološke proizvodnje u kojoj se koriste biođubriva i prakse upravljanja štetočinama, ali i smanjenje ekološkog otiska i potrošnje energije u prehrambenom sistemu.

Fong je istakla da se zdravstveni troškovi često zanemaruju i da ih snose pojedinci i vlade, a ne kompanije koje proizvode hranu. U izveštaju se navodi da bi prelazak na minimalno obrađenu ishranu bogatu biljkama, posebno kada je konzumacija mesa i zasićenih masti visoka ili raste na nivoima koji ugrožavaju ljudsko i/ili planetarno zdravlje, doneo potencijalnu korist.

U isto vreme, mnogi nezdravi proizvodi imaju koristi od državnih subvencija, kaže Fong: "Ako ih preusmerimo na proizvodnju povrća, svežeg voća i zdravijih useva, videćemo pomake u troškovima."

Ultraprerađena potiskuje tradicionalnu hranu

Upozorava se na zapadnjački način ishrane gde ultraprerađena hrana zahvaljujući marketingu u regijama s niskim prihodima potiskuje tradicionalnu hranu. Smatra se da proizvodi poput grickalica, bezalkoholnih pića i gotovih jela zahtevaju dva do 10 puta više energije nego neprerađena hrana, prema istraživanju iz 2019. godine. Zbog toga zemlje s visokim dohotkom moraju da preuzmu vodeću ulogu u odvraćanju od takvih nezdravih proizvoda.

Prehrana bogata biljkama koja je minimalno obrađena nije samo zdravija za zajednice, već je i povoljna za klimu”, zaključila je Fong.

O ovim će se temama raspravljati na klimatskoj konferenciji UN COP28 koja će se održati krajem novembra u Dubaiju, a u sklopu nje po prvi put i Dan hrane. Tim će povodom Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) da iznese svoj plan da svet zadrži unutar međunarodno dogovorenog ograničenja temperature od 1,5 stepeni.


Tagovi

Fosilna goriva Dan hrane Proizvodnja hrane Zdravstveni troškovi Proizvodnja đubriva Ultraprerađena hrana Zapadnjački način ishrane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.