• Opština Blace
  • 08.01.2018. 14:00

Suve šljive - mala količina, dobra cena

Vlasnici sušara su veći deo prodali na strana tržišta, kao rinfuznu robu.

Foto: david pacey / Flickr
  • 1.414
  • 117
  • 0

Ove godine je u topličkom kraju osušeno za petinu manje šljive nego prošlih godina - nešto više od 100 tona. Razlog je loš rod. Ipak, potražnja je velika, a suva šljiva se prodaje po ceni od 500 dinara za kilogram.

Sušare i hladnjače izvoze suvu šljivu

Vlasnici sušara su veći deo prodali na strana tržišta, kao rinfuznu robu.

"Ja sam svoju šljivu prodao po 2,30 evra, pet dana nakon sušenja", kaže za RTS Nebojša Virijević iz Grgura, dok vlasnik hladnjače Veljko Bubalo iz Blaca kaže da je izvezao od 90 do 100 tona suve šljive: "Kupci su zadovoljni našim kvalitetom, jer smo ispunili sve zahteve koji su od nas traženi".

Potrebno pakovanje

Opština Blace ima najveći broj zasađenih stabala šljive u Srbiji, u odnosu na površinu. Nadležni daju godišnje 25 miliona dinara podsticaja poljoprivrednicima, kako bi ovih površina bilo još.

"Imamo dosta preradnih kapaciteta što se tiče sušenja, međutim nama nedostaje taj finalni proizvod i pakovanje", smatra Dragan Milovanović iz Poljoprivredno stručne služba Blace.

Foto: david pacey / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Suve šljive Dragan Milovanović Veljko Bubalo Nebojša Virijević Izvoz Cena


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U periodu od 22. do 25. februara na Zlatiboru je održano 16. savetovanje o zaštiti bilja. Sveukupan sadržaj odnosio na naučne radove u okviru zaštite voćaka i vinove loze, zaštite šuma, ukrasnih i lekovitih biljaka i održive primene pestici... Više [+]