Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rabarbara
  • 12.12.2018. 20:00

Švajcarci otkrili: Sok od rabarbare bolji je od askorbinske kiseline

Dok je voće, tretirano običnom askorbinskom kiselinom, nakon samo nekoliko sati postalo braon boje, ono koje je bilo obrađeno rabarbarinim sokom, trajno je zaštićeno od oksidacije.

Foto: WikimediaCommons/RhubarbFarmer
  • 285
  • 53
  • 0

Istraživači na Univerzitetu za primenjene nauku u Cirihu (ZHFAW) prvi puta su koristili sok od rabarbara kao prirodni antioksidans u proizvodnji hrane. I ne samo to, proizvodi su uz sok od rabarbare duže ostajali sveži

Trajno zaštićeno od oksidacije

Ovo je prvi put da je sok od rababare korišćen kao prirodni antioksidans u industrijskoj preradi plodova. Istraživači iz ZHAW-a, zajedno sa partnerom Agrofrucht-Inn, napravili su da čips od jabuke i smrznute jabuke ostanu duže sveže i to samo pomoću prirodnih sredstava. 

Dok je voće, tretirano običnom askorbinskom kiselinom, nakon samo nekoliko sati postalo braon boje, ono koje je bilo obrađeno rabarbarinim sokom, trajno je zaštićeno od oksidacije, piše Freshplaza. "Ovo otkriće industriji daje veliku prednost u vremenski kritičnim procesima, a sok od rabarbare čini posebno zanimljivim i pogodnim za proizvode, sušeno voće, smrznuto voće ili voćne sokove, ali i za prelive za salatu", kaže Martin Hefele (Häfele), istraživač ZHAW-a, čiji projekt podržava Udruženje švajcarskih proizvođača povrća i Švajcarsko udruženje voća.

Rabarbara se uklapa u trenutne trendove

Antioksidacioni efekat soka rabarbare otkriven je već sredinom devedesetih. Rabarbara ima visok sadržaj oksalne kiseline koji štiti od oksidacije. Inače se u očuvanju hrane najčešće koriste askorbinska kiselina ili sumpor, dok se rabarbarin sok do sada nikada nije koristio u praksi. "Danas, međutim, rabarbara kao prirodni antioksidans odgovara duhu vremena", tvrdi Hefele. 

Rabarbari odlično odgovara švajcarsko zemljšte i klima. Zbog ranog razdoblja berbe, od aprila do kraja juna, moguće ju je uzgajati bez pesticida. Na hektaru zemlje moguće je uzgojiti do 30 tona rabarbare, sa prihvatljivim troškovima i to u biološkom uzgoju. Budući da je upotreba askorbinske kiseline zabranjena u proizvodnji organskih proizvoda, rabarbara nudi prirodnu mogućnost kontrole enzima. Sok od rabarbara može se upotrebiti kao antioksidans čak i za košer i halal proizvode.  


Povezana biljna vrsta

Rabarbara

Rabarbara

Engleski naziv: Rhubarb | Latinski naziv: Rheum rhaponticum L. (R. Rhabarbarum L.)

Rabarbara je višegodišnja biljka koja može imati životni vek i do 30 godina, a gaji se obično od 7 – 9 godina. Ako se gaji iz semena, što se koristi samo naročito u selekciji, u... Više [+]

Tagovi

Rabarbara Sok od rabarbare Prirodni antioksidans Askorbinska kislena Martin Häfele Košer Halal


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.