• Rast cena
  • 07.12.2019. 10:00

Svetske cene hrane u novembru naglo skočile

Svetske cene hrane u novembru snažno su porasle, što je dovelo do velikih skokova cena mesa i biljnih ulja, uprkos neznatno nižim cenama žitarica, objavila je u četvrtak Agencija za hranu Ujedinjenih naroda.

Foto: Pixabay/FERMOSERGIO
  • 126
  • 24
  • 0

Svetske cene hrane u novembru snažno su porasle, što je dovelo do velikih skokova cena mesa i biljnih ulja, uprkos neznatno nižim cenama žitarica, objavila je Agencija za hranu (FAO) Ujedinjenih naroda.

FAO indeks cena hrane (FFPI) prosečno je iznosio 177,2 boda u novembru 2019. godine što je porast od 4,7 bodova (2,7%) u odnosu na  oktobar 2019. godine  i 15,4 boda (9,5%) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Cene šećera takođe su u novembru porasle dok je podindeks mlečnih proizvoda ostao stabilan, a cene žitarica su u stalnom padu. 

Cene žitarica i uljarica

FAO indeks cena žitarica u novembru je iznosio 162,4 boda, što je pad od 1,9 bodova (1,2%) u odnosu na oktobar. Velika izvozna snabdevenost i oštra konkurencija vodećih svetskih izvoznika težili su međunarodnim cenama pšenice dok su vrednosti pirinča u novembru takođe pale na najniže šestomesečne cene, zbog novih prinosa useva i sporog uvoza. 

Velika izvozna snabdevenost i oštra konkurencija vodećih svetskih izvoznika težili su međunarodnim cenama pšenice.

Izvozne cene kukuruza i dalje su pod sniženim pritiskom usled sporog tempa prodaje.

Indeks cena biljnog ulja u novembru je prosečno iznosio 150,6 bodova, što je za 14,2 boda  (10,4%) više u odnosu na oktobar i na taj način je postigao najviši nivo cena od maja 2018. Rast je bio vođen jačanjem vrednosti palminog ulja dok su takođe povećane cene soje, uljane repice i suncokreta. Snažan rast cene palminog ulja rezultat je velike potražnje za uvozom, povećanim iskorišćavanjem biodizela i mogućim nedostatkom snabdevenosti iduće godine.  Cena mlečnih proizvoda u novembru je iznosila 192,6 bodova i zabeleženo je samo malo povećanje od oktobra, nakon dva meseca pada.

Povećanje cena mesa najveće od 2009. godine

Cena mesa prema FAO indeksu u novembru je prosečno iznosila 190,5 bodova, što je za 8,4 boda (4,6%) u odnosu na oktobar, što predstavlja najveće mesečno povećanje od maja 2009 godine. Ocenjene su cene za sve vrste mesa predstavljene u Indeksu, a najviše su se povećavale cene goveda i ovaca, što odražava uske izvozne mogućnosti, uporna snažna uvozna potražnja, posebno iz Kine. Potražnja vođena proslavama krajem godine pogoršala je zaoštravanje globalnih tržišta mesa, dodatno povećala cene svinjskog mesa i rezultirala nekim povećanjem cena mesa živine nakon tri meseca pada.

FAO indeks cena šećera u novembru je iznosio 181,6 bodova, što je 3,3 boda (1,8%) u odnosu na oktobar. Indeks cena mlečnih proizvoda prosečno je iznosio 192,6 bodova, što je samo neznatno povećanje u odnosu na oktobar, nakon dva meseca pada.


Tagovi

FAO Indeks Cene Pad Povećanje Meso Biljno ulje


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.